Κούβελας: «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει εμβόλιο πριν το καλοκαίρι»

Ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, τοποθετήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή κι αναφέρθηκε στο ζήτημα του εμβολίου κατά του κορονοϊού, λέγοντας πως ο ίδιος αντίθετα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν πιστεύει πως το εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο πριν το καλοκαίρι.

Αρχικά σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer είπε πως «το εμβόλιο δεν έχει άδεια κυκλοφορίας ακόμη ούτε στις ΗΠΑ ενώ αναμένονται εγκρίσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων- EMA και στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαδικασίες που αναμένεται να πάρουν μέχρι τον Φεβρουάριο. Η παρασκευή εμβολίου συνεπώς δεν μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από τον Φεβρουάριο καθώς ζήτημα υπάρχει σχετικά με τα εργοστάσια που θα παράγουν τα εμβόλια. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει εμβόλιο πριν το καλοκαίρι».

Ακόμη σχολίασε τις δομές που έχει η Ελλάδα για την παρασκευή του εμβολίου αλλά και τον αριθμό των νεκρών στη χώρα μας. «Απαιτούνται κέντρα με κατάλληλες υποδομές όπου θα διατηρείται το εμβόλιο σε βαθιά κατάψυξη ενώ θα πρέπει να προβλεφθεί και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η διακίνησή του. Ο μέγιστος αριθμός των ατόμων που μπορεί να καταλήξουν στην Ελλάδα από κορονοϊό είναι 15.000 πολίτες. Αυτό έχει να κάνει με το ποσοστό θνητότητας, το οποίο βρίσκεται στο 0,15%».

Κλείνοντας δήλωσε πως κατά την άποψη του «η στήριξη των υποδομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι ο μόνος τρόπος αναστολής του κορονοϊού. Απαιτούνται οι κατάλληλες υποδομές κι οικογενειακοί γιατροί. Δεν είναι λύση η μεταφορά γιατρών από τα κέντρα υγείας στα νοσοκομεία. Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρονται αναγκαστικά και οι ασθενείς που έχουν πιο ήπια συμπτώματα στα νοσοκομεία, κάνοντάς τα «κέντρα διασποράς».

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Δημήτρης Κούβελας: