Αν για την Ελλάδα ο τουρισμός αποτελεί τη λεγόμενη «τουριστική βιομηχανία», για την Κρήτη ο όρος αυτός αποκτά μεγαλύτερη αξία. Όχι ότι το νησί δεν έχει αυτάρκεια σε προϊόντα και αγροτική παραγωγή, όμως ο τουρισμός είναι ο… τροφοδότης λογαριασμός λειτουργίας της κοινωνίας, σύμφωνα με το news247.gr.

Για το 2021 και την τουριστική σεζόν, οι φορείς του τουρισμού στην Κρήτη, επιθυμούν η κατάσταση όχι να είναι απλά καλύτερη από το 2020, αλλά να φέρει συγκρίσιμα αποτελέσματα με το κοντινό παρελθόν.

Σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με φορείς του τουρισμού της Κρήτης, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Μ. Βλατάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σ. Αρναουτάκης, ο εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού & Ηλ. Διακυβέρνησης, Κυριάκος Κώτσογλου και δήμαρχοι των Τουριστικών Δήμων Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης και Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος, συζητήθηκε το θέμα της επανεκκίνησης του τουρισμού και συμφωνήθηκε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, που θα εφαρμοστούν άμεσα.

Η Κρήτη ζητά:

  • Κοινοποίηση παντού, σε χώρες, προορισμούς και ΜΜΕ, για τους κανόνες υπό τους οποίους θα ανοίξει η χώρα μας τον τουρισμό.
  • Άνοιγμα προς όλες τις χώρες και εθνικότητες, ακόμη και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (Αρνητικά Τεστ, PLF κ.λπ.) ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και το χρονικό διάστημα.
  • Συγκεκριμενοποίηση των πρωτοκόλλων που θα ισχύσουν, στην βάση των ήδη υπαρχόντων και με επανεξέταση άδικων στη βάση τους Μέτρων, το συντομότερο, ώστε να διευκολυνθούν άπαντες, στην προετοιμασία και εκπαίδευση των εμπλεκομένων του Τουρισμού.
  • Άνοιγμα του Συνεδριακού Τουρισμού έστω με πρωτόκολλα ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και το χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα τα ιατρικά συνέδρια για παράδειγμα, τα οποία μπορούν να ανοίξουν αφού έχουν εμβολιαστεί οι υγειονομικοί.
  • Συνέχιση της υποστήριξης των εταιρειών του Τουρισμού και των εργαζομένων μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση (επιβάλλεται και το άνοιγμα του πλαφόν της επιστρεπτέας προκαταβολής).
  • Εμβολιασμό των ανθρώπων του τουρισμού πριν από την έναρξη της σεζόν ώστε να αποκατασταθεί το αναγκαίο επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ αυτών και των επισκεπτών μας.
  • Χρησιμοποίηση των RAPID TEST. Κατά προτίμηση πριν το ταξίδι, για να αποφευχθούν – όσο είναι δυνατόν – οι αυστηρές διαδικασίες και οι περιορισμοί.
  • Στην Κρήτη επισημαίνουν ότι με την υιοθέτηση, τον ακριβή καθορισμό, τη θεσμοθέτηση και την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων, θα αποκατασταθεί ένα μεγάλο κομμάτι της ανασφάλειας που επικρατεί.