Μ. Γκάγκα: «Αν δεν προσέξουμε, μπορεί να γίνουμε Θεσσαλονίκη, ή ακόμα χειρότερα Ιταλία»

antras krataei maska

Η πνευμονολόγος και συντονίστρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ανεξέλεγχτη πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη:

«Δεν καταλαβαίνω γιατί μετά από τόσο καιρό δεν έχουμε μείωση κρουσμάτων», τονίζει σε δήλωσή της στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, αποδίδοντας τα γεγονότα στην ίσως κοινωνικότερη εν γένει φύση της συμπρωτεύουσας σε σχέση με την Αθήνα και στην καθυστέρηση των θεσμών να καταλάβουν την πραγματική έκταση της διαμόλυνσης.

Παρ’ όλο που το lockdown έμελλε να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται περίπου 3.000 ασθενείς στα νοσοκομειακά ιδρύματα της πόλης.

«Πρώτο μας μέλημα είναι (οι νοσούντες) να μη χρειαστούν μονάδα», εξηγεί η πνευμονολόγος σχετικά με τις άμεσες προτεραιότητες του νοσηλευτικού προσωπικού στην δύσκολη αυτή εποχή που διανύουμε ως χώρα.

Εν συνεχεία, γίνεται λόγος για μια ακόμα φορά σχετικά με τον ρόλο που παίζουν οι ασυμπτωματικοί στην εξάπλωση του ιού, κάτι που συνεχίζει να καθιστά την χρήση προστατευτικής μάσκας -από ασθενείς και μη- το πλέον σηματνικό εργαλείο στην μάχη κατά του κορονοϊού.

Όσο για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η πνευμονολόγος παρουσιάζεται ανένδωτη ως προς αυτό:

«Αν δεν προσέξουμε μπορούμε να γίνουμε ανά πάσα στιγμή Θεσσαλονίκη ή ακόμα χειρότερα Ιταλία. Πρέπει να κρατήσουμε το λοκντάουν όσο το δυνατόν πιο αυστηρά», δηλώνει.