Παγκόσμια ανησυχία για τη διασπορά της Μετάλλαξης Δέλτα, η οποία, δεδομένης της ικανότητάς της να μεταδίδεται πιο αποτελεσματικά από άτομο σε άτομο και να προκαλεί δυνητικά πιο σοβαρές ασθένειες, έχει θέσει σε επιφυλακή τις αρχές όλων των χωρών του κόσμου.
Το συγκεκριμένο στέλεχος επικρατεί ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρουσιάζει μεγάλη διασπορά σε Πορτογαλία και Ισραήλ.
Καθώς το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, γεγονός που οφείλεται στη διασπορά της Μετάλλαξης Δέλτα, οι ειδικοί στα θέματα υγείας παρατηρούν ότι περίπου τα μισά από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί.
Αν και ο τόσο αυξημένος αριθμός μολύνσεων σε εμβολιασμένους ανθρώπους μπορεί να έχει προκαλέσει ανησυχία στο Ισραήλ, φαίνεται ότι εκείνοι δεν αρρωσταίνουν βαριά, αλλά αντιθέτως την περνάνε πιο “ελαφρά”.
Αν και είναι αρκετά νωρίς για να βγάζουμε συμπεράσματα, τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι η παραλλαγή Δέλτα σημαίνει ότι ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται ακόμη και σε μέρη όπως το Ισραήλ όπου έχουν εμβολιαστεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού (μέχρι την Πέμπτη 24/06, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, περίπου το 57% του πληθυσμού του Ισραήλ είχε εμβολιαστεί πλήρως).
Ωστόσο, όπως επεσήμανε σε ανάρτησή του ο Δρ Έρικ Τόπολ, καθηγητής του ιατρικού ερευνητικού κέντρου Scripps Research, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, υπάρχουν δύο μοτίβα που αναδύονται:
- Οι χώρες με χαμηλό αριθμό εμβολιασμένων που βλέπουν αύξηση και στα κρούσματα και στη θνησιμότητα
- Οι χώρες με αυξημένο αριθμό εμβολιασμένων: ορισμένες από αυτές βλέπουν αύξηση των κρουσμάτων αλλά εκεί παρατηρείται μικρή έως και καθόλου αύξηση στη θνησιμότητα.
Συναγερμός για την παραλλαγή Δέλτα και στην ΕΕ
Η ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού εκφράστηκε ανοιχτά κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών από αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες, καθώς και από τα 27 κράτη-μέλη τα οποία αναγνώρισαν μεν ότι τα κρούσματα του κορονοϊού έχουν μειωθεί δραστικά στην ΕΕ, ωστόσο συζήτησαν εκτενώς για την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και τον δείκτη μεταδοτικότητάς της.
“Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι στην ΕΕ με τα ίδια πρότυπα και ότι η Ένωση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άμεσα μια άλλη έξαρση”, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες που μετείχε στη Σύνοδο.
Την ίδια ώρα, όλο και πληθαίνουν οι επίσημες “φωνές” που δείχνουν τρίτη δόση το φθινόπωρο ώστε να αποφευχθεί νέο πανδημικό κύμα στη Γηραιά ήπειρο, αλλά και νέο lockdown σε πολλές χώρες.
Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα δήλωση της Άνγκελα Μέκερλ, η οποία είπε προς τους ηγέτες πως η εξάπλωση των μεταλλάξεων σημαίνει πως η τρίτη “αναμνηστική” δόση θα πρέπει να έρθει νωρίς στην έναρξη του φθινοπώρου.