κορωνοϊός
Photo by Kinshuk Bose

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει «θερίσει» όλο τον πλανήτη με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται καθημερινά παγκοσμίως. – Ποια χώρα, όμως έχει καταγράψει μόνο έναν θάνατο από κορωνοϊό και πώς τα κατάφερε

της Δήμητρας Τάγκα

Εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και είναι πλέον φανερό ότι ο κορωνοϊός και οι μεταλλάξεις του προκαλούν έντονη ανησυχία σε όλες τις χώρες καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι δεν μειώνονται. Η ελπίδα όλων για προστασία και ανοσία είναι τα εμβόλια που πραγματοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί παγκοσμίως περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια θάνατοι.

Η Ευρώπη, η πιο πληγείσα περιοχή, μετρά 842.894 νεκρούς μπροστά από τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική (667.972 θανάτους) και τις ΗΠΑ και Καναδά (528.039).

Υπάρχει, ωστόσο μια χώρα που έχει καταγράψει μόλις έναν θάνατο από κορωνοϊό και έχει γίνει παράδειγμα για την επιτυχή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το γνωστό Βασίλειο του Μπουτάν, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ινδία και το Θιβέτ, με 760.000 κατοίκους έχει καταγράψει από την αρχή της πανδημίας έναν θάνατο. Από τον Δεκέμβριο του 2019 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται μόλις σε 866. Κάτι που επίσης αποτελεί παράδειγμα της επιτυχίας του.

Πρόσφατα, μάλιστα, σημειώθηκε η καταγραφή του θανάτου καθώς ένας άνδρας 34 ετών, με υποκείμενα νοσήματα στο ήπαρ και τα νεφρά, πέθανε στην πρωτεύουσα Τιμπού, στις 7 Ιανουαρίου.

Πώς τα κατάφερε το Βασίλειο του Μπουτάν

Ο Γίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ, ο βασιλιάς του Μπουτάν είχε δηλώσει στους ηγέτες της κυβέρνησης ότι ακόμη και ένας θάνατος είναι αρκετά υπερβολικός για ένα μικρό έθνος σαν αυτό.

«Η υγεία και η ασφάλεια του λαού του Μπουτάν είναι ύψιστης προτεραιότητας, και ως εκ τούτου, εφαρμόζουμε κάθε απαραίτητο μέτρο για τη διαφύλαξη του λαού», ανέφερε στο πρώτο του διάγγελμα προς το έθνος του τον Μάρτιο του 2020.

Ο Βανγκτσούκ είχε ξεκινήσει μια πανεθνική περιοδεία για να συναντήσει τις τοπικές αρχές, τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και για να δει πώς λειτουργούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Έχοντας ως προσωρινό σπίτι το γραφείο του, απέφυγε να κοιμάται με την οικογένειά του εν μέσω lockdown δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το παράδειγμα αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού.

Οι πύλες εισόδου έκλεισαν στις 23 Μαρτίου του 2020, καθώς τα κρούσματα εκτός συνόρων αυξάνονταν ραγδαία.

Το Μπουτάν έχει επιβάλλει δύο lockdown και αρκετούς περιορισμούς στη χώρα με αποτέλεσμα να προκληθεί σημαντικό πλήγμα στις επιχειρήσεις και τα εισοδήματα των πολιτών του. Ανάσα, όμως για τον λαό ήταν η εντολή του βασιλιά για αναστολή της πληρωμής των δανείων σε συνδυασμό με την απαλλαγή από τους τόκους.

Σύμφωνα και με το CNN, τα έγκαιρα μέτρα και η πειθαρχημένη συμπεριφορά των κατοίκων οδήγησαν στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τεστ κορωνοϊού, ιχνηλάτηση επαφών, κοινωνική αποστασιοποίηση, διανομή απολυμαντικών στον πληθυσμό, ειδική εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού ως προς τη χρήση των στολών προστασίας και η αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων είναι, μεταξύ άλλων, τα μέτρα που έλαβε η χώρα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το Μπουτάν ήταν «προετοιμασμένο» για την πανδημία του κορωνοϊού. Μέσω της συνεργασίας του με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προετοιμαζόταν και πριν την εμφάνισή του, για τα αερογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τον Νοέμβριο του 2019 πραγματοποιήθηκε και άσκηση προσομοίωσης. Το σενάριο αφορούσε έναν επιβάτη αεροσκάφους που έφτασε από το εξωτερικό με ύποπτο κρούσμα. Τον Ιανουάριο του 2020, αφού διαδόθηκε η ύπαρξη ενός μεταδιδόμενου ιού στην Κίνα, το Μπουτάν ξεκίνησε να ελέγχει τους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο και να σχεδιάζει ένα εθνικό σχέδιο δράσης. Μόλις εντοπίστηκε και το πρώτο κρούσμα, ξεκίνησαν άμεσα την ιχνηλάτηση και η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο διαρκώς.

Αναμφίβολα, διαβάζοντας όλες τις μεθόδους που χρησιμοποίησε το Βασίλειο του Μπουτάν, αντιλαμβάνεται κανείς τα διδάγματα που μπορεί να δώσει σε όλες τις χώρες για την ετοιμότητα και την πρόληψη του κορωνοϊού.

Δείτε επίσης: Το Βασίλειο του Μπουτάν στη Νότια Ασία (ΦΩΤΟ)

#menoumespeedy