Την εξουσιοδότησή του σε τρία νέα εργοστάσια για παραγωγή εμβολίων κατά του κορωνοϊού έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων με στόχο το δεύτερο τρίμηνο να αυξηθεί μαζικά η παραγωγή τους.

Τα τρία εργοστάσια βρίσκονται σε Γερμανία, Ολλανδία και Ελβετία. Στη Γερμανία θα γίνει παραγωγή του εμβολίου της Pfizer, στην Ελβετία της Moderna και στην Ολλανδία της AstraZeneca.

Τα δυο πρώτα θα παράγουν εμβόλια μόνο για τους Ευρωπαίους ενώ στην Ολλανδία κάποια από τα εμβόλια της AstraZeneca θα σταλούν και στο ΗΒ. Πάντως σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία είναι κοντά σε πολιτική συμφωνία ώστε η ΕΕ να μην θέσει σε εφαρμογή το μπλόκο εξαγωγών εμβολίων που παράγονται στην ΕΕ.

Ως αντάλλαγμα, οι Βρετανοί δεν θα πάρουν μέρος των εμβολίων της AstraZeneca που θα παραχθούν στο νέο ολλανδικό εργοστάσιο.

Διαφορετική άποψη για το εάν πρέπει να χρησιμοποιηθεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik για να εμβολιαστούν οι Ευρωπαίοι έχουν Γερμανία και Γαλλία αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τον διχασμό των Ευρωπαίων για το θέμα.

Η Μέρκελ δήλωσε δημόσια ότι εάν εγκριθεί το ρωσικό εμβόλιο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου τότε πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε στην Ευρώπη. Νωρίτερα το Βερολίνο είχε πει ότι προτίθεται να κάνει ήδη προπαραγγελίες του εμβολίου. Μάλιστα η Γερμανία διευκρίνισε ότι εάν δεν θέλουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι να το παραγγείλουν κεντρικά μέσω της Κομισιόν, τότε θα παραγγείλει από μόνη της.

Σε αντίθετη γραμμή ο Γάλλος ΥΠΕΞ, ο οποίος είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το εμβόλιό της ως όπλο άσκησης πολιτικής προπαγάνδας. Οι Βρυξέλλες τηρούν στάση αναμονής. Επίσημο αίτημα για εξουσιοδότηση δεν έχει κατατεθεί από τη Μόσχα, αλλά εάν γίνει, τότε καταλαβαίνεις ότι θα διχαστούν εκ νέου οι Ευρωπαίοι.