Του Γιάννη Αμανατίδη*

Η παραλλαγή Όμικρον κατέδειξε, παγκοσμίως, την ανάγκη μιας πανανθρώπινης αντιμετώπισης του κορωνοϊού, που μετρά ήδη δύο χρόνια και πάνω από 5 εκατομμύρια νεκρούς με τους αριθμούς των απωλειών να αυξάνονται, διαρκώς.

Εντούτοις, ο διευθύνων σύμβουλος Bancel αρνήθηκε να μοιραστεί την πατέντα για το εμβόλιο της Moderna με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων mRNA μέσω του νέου παραρτήματος της εταιρείας του στη Νότια Αφρική, βλέποντας την αξία των μετοχών του να αυξάνεται από 6.052.522.978 δολάρια σε 6.876.528.630 δολάρια, δηλαδή κατά 824 εκατομμύρια δολάρια.

Οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προσπαθούν τώρα να δημιουργήσουν το δικό τους εμβόλιο, όμως  χρησιμοποιούνται ένδικα μέσα και συνεχή νομικά προσκόμματα για να τους σταματήσουν.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς υποστήριξε για άλλη μια φορά με άρθρο του, στις αρχές του μήνα, πως η πανδημία δεν μπορεί να νικηθεί έως ότου αρθεί το καθεστώς της πατέντας.

«Όπως δείχνει η παραλλαγή Omicron, όσο υπάρχουν αυξανόμενα κρούσματα οπουδήποτε, ο Covid-19 θα μεταλλάσσεται και η πιθανότητα περισσότερων μολυσματικών ή θανατηφόρων στελεχών του αυξάνεται» έγραψε, «γι’ αυτό, αν δεν εμβολιαστούν οι άνθρωποι παντού, αντιμετωπίζουμε την προοπτική μιας ατέλειωτης πανδημίας».

Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, είναι ηλίου φαεινότερο, λοιπόν,  πως  τα τρομακτικά επίπεδα ανισότητας στα εμβόλια θα δημιουργούσαν ειδυλλιακές συνθήκες για την εμφάνιση νέων παραλλαγών- μεταλλάξεων και εξάπλωση σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Στη χώρα μας, ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει  πως έχει φτάσει στο τέλος της η πανδημία, τη λήξη της οποίας έχει σημάνει δύο με τρεις φορές, από τον Μάρτιο του 2020.

Με την ίδια ανεμελιά και πλήθος αντιφάσεων, το δήθεν επιτελικό κράτος των αρίστων άνοιξε τη χώρα στον εξωτερικό τουρισμό τον περασμένο χρόνο, πύκνωσε τα σχολικά τμήματα, υποβάθμισε το ρόλο και τη σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κι άφησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς να γίνουν θερμοκήπια για τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του.

Ακόμη χειρότερη, όμως, ήταν η πρωθυπουργική αλαζονεία; άγνοια; στη Βουλή, όπου ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως δεν υπάρχουν στοιχεία, που να δείχνουν μεγαλύτερη θνητότητα για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ ασθενείς με κορωνοϊό και φυσικά η συνεχής του εμμονή πως  πρόκειται για «πανδημία ανεμβολίαστων».

Η λάθος εκτίμηση του ότι η πανδημία είναι παροδική και σύντομη, σε συνδυασμό με την πολιτική αλλεργία για το «δημόσιο», οδήγησε την χώρα στην σημερινή τραγική κατάσταση.

Στην ΕΕ, φως ελπίδας  είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 8 όμως μόλις ψήφους διαφορά για την κατάργηση του καθεστώτος της πατέντας για τα εμβόλια έναντι του COVID-19, μια ιστορική απόφαση, που προστίθεται στις φωνές από όλον τον πλανήτη, πλέον. Μια απόφαση, που πάρθηκε χωρίς την ψήφο των ευρωβουλευτών της ΝΔ, αφού, παρά την ρητορική τους, την καταψήφισαν.

*Ο Γιάννης Αμανατίδης είναι βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών

Πηγή: Political