Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού αγχώνουν τους επιστήμονες –  Πιθανά νέα μέτρα λένε οι ειδικοί

Στο μικροσκόπιο των ειδικών επιστημόνων βρίσκονται οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, δεν έκρυψε την ανησυχία του για πιθανή αύξηση της επιδημίας το επόμενο διάστημα, ενώ αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του SARS επισήμανε ότι έως χθες το πρωί στη χώρα μας είχε εντοπιστεί μόνο το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος σε 59 περιστατικά σε Αθήνα και Κρήτη, αν και εξετάζονταν και «ύποπτα» περιστατικά –με μεγάλες πιθανότητες να επιβεβαιωθούν– και στη Βόρεια Ελλάδα.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στη χώρα μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, προσθέτοντας ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού έχουν πλέον μπει στην «πολύπλοκη εξίσωση» που εξετάζουν οι ειδικοί και εφόσον η βρετανική μετάλλαξη φανεί ότι έχει τη δυναμική να επικρατήσει, είναι πιθανόν να επηρεάσει κάποιες αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα.

«Συζητάμε εβδομάδα εβδομάδα, μέρα μέρα. Ανοίγουμε σταδιακά για να βλέπουμε την επίπτωση της κάθε άρσης και για να έχουμε καλύτερη εικόνα για μετάλλαξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει και τρίτο lockdown δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι το πλέον πιθανό, δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε στον ΣΚΑϊ ο κ. Βατόπουλος.

Ο καθηγητής είπε ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις μεταλλάξεις.

Είπε ότι απαιτείται εξαιρετική προσοχή από τους πολίτες και καλή επιδημιολογική επιτήρηση της κατάστασης «για να ξέρουμε πολύ γρήγορα τι γίνεται».

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως ούτε έχει ζητηθεί ούτε έχει τεθεί θέμα να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την προσεχή Δευτέρα χωρίς ωστόσο να αποκλείσει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση στο μέλλον αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Ειδικά για τις μεταλλάξεις εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να επικρατήσει του αρχικού στελέχους καθώς φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα και πως είναι εξαιρετικά σημαντικό πια να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού.

#menoumespeedy