Σενάρια για παράταση του lockdown – Επηρεάζεται από την κακοκαιρία;

Η συζήτηση για το ενδεχόμενο παράτασης των περιοριστικών μέτρων και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου έχει ξεκινήσει.

Το χιόνι και η κακοκαιρία ευνοεί τη μετάδοση του ιού σε κλειστούς χώρους σύμφωνα με τους ειδικούς, στοιχείο που δεν ευνοεί τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, το Σάββατο, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, είπε πως είναι νωρίς να δοθεί μια σαφής απάντηση αυτή τη στιγμή στο ενδεχόμενο αυτό και συμπλήρωσε ότι κάθε μέρα αξιολογούνται τα δεδομένα σημειώνοντας πως «στα τέλη του μήνα θα δούμε αν θα συνεχιστεί η απαγόρευση η όχι. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση εκείνη τη στιγμή». Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης «προσπαθούμε με τα μέτρα που παίρνουμε να προλάβουμε καταστάσεις και αυτό που θέλουμε να προλάβουμε αυτή τη στιγμή είναι ένα τρίτο κύμα».

Τα σενάρια αυτά ενισχύθηκαν και από το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε ότι ακολουθεί ένα δίμηνο κατά το οποίο η βεντάλια των περιορισμών θα ανοίγει και θα κλείνει:

«Δεν θα κρυφτώ: Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Η Πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί. Στόχος είναι να συναντηθούμε με εκείνη τη στιγμή ακμαίοι και δυνατοί. Κι ένα μεγάλο βήμα σε αυτή τη διαδρομή της ελπίδας είναι να πετύχουν τα μέτρα που θα ισχύουν από μεθαύριο. Θα τα τηρήσουμε και θα νικήσουμε!» είπε ο πρωθυπουργός.

Οι ειδικοί, επισημαίνουν, ότι τα πρώτα ορατά αποτελέσματα του αυστηρού lockdown θα φανούν σε 2,5 εβδομάδες, προσθέτοντας ωστόσο, πως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν θα υπάρξει παράταση των περιορισμών.

Στο τραπέζι παραμένει και το ενδεχόμενο επέκτασης του lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς, πέρα από το ότι ήδη υπάρχουν περιφέρειες που έχουν μπει στο κόκκινο, υπάρχει ο κίνδυνος τις αμέσως επόμενες μέρες να πιεστεί σοβαρά το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική και να απαιτηθεί η μεταφορά ασθενών σε άλλες περιοχές της χώρας.

Το τι θα γίνει θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τις εκτιμήσεις των ειδικών για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή, στο Σύστημα Υγείας.

#menoumespeedy