Eurokinissi

Πολλοί επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για την ξαφνική έξαρση των κρουσμάτων που καταγράφτηκε την Τρίτη.

Η έκρηξη των κρουσμάτων στην Ελλάδα και στην Αττική, παρά το γεγονός ότι το Λεκανοπέδιο βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα σε καθεστώς καθολικού lockdown, φέρνουν νέα μέτρα από τους ειδικούς, ενώ «κλειδώνουν» την παράταση του lockdown.

Παράταση για τουλάχιστον μία εβδομάδα του lockdown στις «κόκκινες» περιοχές, αφού φαίνεται ότι το κύμα της πανδημίας δεν ηρεμεί.

«Ο απόλυτος αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι ο υψηλότερος που έχουμε δει από την αρχή της πανδημίας. Σχεδόν 12 μήνες τώρα, ποτέ δεν είχαμε περισσότερους» δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Ηρακλής Τσαγκάρης, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, εντατικολόγος στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ.

Ο κ. Τσαγκάρης εκτίμησε ότι υπάρχει μία επιπέδωση του κύματος, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ακόμα για μείωση, και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «η πίεση στο ΕΣΥ θα αμβλυνθεί σε λίγες εβδομάδες».

Όπως επισήμανε πάντως, σε αντίθεση με το προηγούμενο κύμα οι εισαγωγές αφορούν περισσότερο ηλικίες 40 έως 65 ετών.

Αναφερόμενος στο λιανεμπόριο είπε ότι είναι εύκολο να κινείται κανείς στα άκρα, ανάμεσα στην απόλυτη απελευθέρωση και την απόλυτη αυστηρότητα, αλλά το ζήτημα είναι να βρεθούν πόσο πλήττεται και να βρεθεί αξιόπιστος τρόπος με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η επιτροπής.

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, σημείωσε ότι τα προγνωστικά μοντέλα που εξετάζουν τα δεδομένα της πανδημίας, είχαν προβλέψει αυτό το νούμερο των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, την επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα θα σκαρφαλώσουν στα 2.500, το οποίο θα είναι και «το πικ του κύματος, και θα αρχίσει να υποστρέφεται εν συνεχεία».

Ο καθηγητής τόνισε ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, ενώ έπειτα θα αρχίσει η αποκλιμάκωση «αργά αλλά σταθερά».

Σχετικά με την άρση του lockdown, αυτή θα πάει πιο πίσω, με τους ειδικούς να σημειώνουν πως η συζήτηση θα ανοίξει μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Για μένα ήταν αναμενόμενη η αργή μείωση του ιικού φορτίου την περίοδο αυτή. Ό,τι αφορά τον κοροναϊό είναι κάτι πρωτόγνωρο, το οποίο μελετάται και παρακολουθείται συνεχώς. Ότι θα είχαμε αυτή την εποχή κρούσματα και διασπορά στην κοινότητα, διαχρονικά αυτό είναι κάτι που οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι το γνωρίζουν λόγω των ιώσεων. Μια παράταση μιας εβδομάδας του lockdown σίγουρα θα φέρει θετικά αποτελέσματα. Προς τα εκεί τείνει η όλη ιστορία. Οι ειδικοί δεν μπορούν ξαφνικά να δώσουν απευθείας ένα μήνα lockdown γιατί τα στοιχεία πρέπει εξετάζονται από βδομάδα σε βδομάδα και στις 14 ημέρες επανεξετάζεις συνολικά το αποτέλεσμα. Αυτό είναι κάτι λογικό και συμβαίνει σ όλο τον κόσμο»., δηλώνει ο κ.Θωμαΐδης.

Νέο πενταψήφιο αριθμό στον οποίο θα στέλνουν SMS οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους σε καταστήματα του λιανεμπορίου έχει έτοιμο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η κίνηση έχει στόχο τη διευκόλυνση του λιανεμπορίου, ωστόσο θα τεθεί υπό την κρίση των λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το τετραψήφιο νούμερο θα είναι το 13032, στο οποίο θα στέλνουν SMS οι πολίτες που θα θέλουν να ψωνίσουν από τα καταστήματα του λιανεμπορίου.

Στην κυβέρνηση εξετάζουν τη διευκόλυνση του λιανεμπορίου, με τη δημιουργία του νέου αριθμού, στον οποίο οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS προκειμένου να βγουν στην αγορά, έχοντας στη διάθεσή τους ένα τρίωρο για αγορές είτε μέσω της μεθόδου click away είτε μέσω του click in shop.

Οι καταναλωτές δεν θα έχουν στη διάθεσή τους απεριόριστο χρόνο, αλλά ένα τρίωρο προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους και να επιστρέψουν και πάλι στο σπίτι τους. Ο λόγος για τον οποίο θα τεθεί χρονικός περιορισμός για τα ψώνια στα καταστήματα είναι για να αποφευχθούν καταστάσεις συνωστισμού, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν την τελευταία φορά που άνοιξαν τα καταστήματα.

#menoumespeedy