Σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τα μέσα Μαρτίου και «κανονικό» Πάσχα προέβλεψε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο Capital.gr
Η τελευταία αυτή δήλωση εκφράζει τις προθέσεις και τις διακηρύξεις κυβέρνησης και επιτροπής εμπειρογνωμόνων, το τελευταίο διάστημα, για σταδιακή επιστροφή σε μία καθημερινότητα χωρίς περιοριστικά μέτρα για την Covid-19, καθώς μπαίνει η άνοιξη. Το χρονοδιάγραμμα που ορίζει η κυβέρνηση για την Ελλάδα, δια στόματος υπουργού Υγείας, φαίνεται πως είναι το Πάσχα.
Ο υπουργός εξήγησε πως η Όμικρον μας παρέχει μία αισιοδοξία πως πρόκειται για μία μετάλλαξη μεταδοτική μεν αλλά λιγότερο νοσηρή. «Βλέπουμε ότι σιγά-σιγά και η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, συγκριτικά με το επίπεδο του Σεπτεμβρίου, κατά την εκτίμηση και των ειδικών, τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες συνεχώς θα ερχόμαστε κοντά στην κανονικότητα.
Ήδη, μέσα στον Μάρτιο θα αρθούν τα περισσότερα μέτρα που υπάρχουν και θα πάμε σε ένα “κανονικό” Πάσχα και καλοκαίρι κοντά στην κανονικότητα τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός γιατί δεν ξέρουμε πώς μπορεί να γυρίσει η πανδημία το φθινόπωρο», ανέφερε.
Αναφορικά με τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιασθεί ακόμα, ο κ. Πλεύρης σημείωσε: «Αυτήν τη στιγμή, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, δύο πράγματα μπορούν να γίνουν
Το ένα πράγμα είναι αυτό το οποίο έχω εισηγηθεί, δεν έχω κρυφτεί, το έχω εισηγηθεί, είναι δική μου εισήγηση και πιστεύω και ότι θα γίνει και αποδεκτή, έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα πρέπει πλέον για να υπηρετεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να είναι τυπικό προσόν ο εμβολιασμός.
Και αυτό, με συγχωρείτε, είναι ένα θέμα και εκτός πανδημίας. Είναι ένα θέμα που συνδέεται με την επιστήμη και με το πόσο θέλεις το προσωπικό το οποίο υπηρετεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να σέβεται την επιστήμη για την οποία βρίσκεται στις συγκεκριμένες θέσεις. Άρα, εάν τεθεί ως τυπικό προσόν ο εμβολιασμός, προφανώς 31 Μαρτίου που λήγει η αναστολή τους θα κληθούν να επιλέξουν, πλέον, αν θα παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ή αν θα παραμείνουν ανεμβολίαστοι και δεν θα εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
»Η δεύτερη θέση είναι ότι για όσο διαρκεί η πανδημία, και όταν λέμε για όσο διαρκεί η πανδημία όταν αυτήν τη στιγμή ανανεώνουμε συμβάσεις επικουρικού προσωπικού μέχρι το τέλος του έτους, όταν παίρνουμε αντιικά φάρμακα μέχρι το τέλος του έτους, όταν παίρνουμε εμβόλια προκειμένου να καλύψουμε τον πληθυσμό, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή αν δεν το βάλουμε ως τυπικό προσόν και πούμε ότι απλώς θα ‘ναι σε αναστολή για όσο διαρκεί η πανδημία, δεν θα μπορούν να επιστρέψουν.
Άρα, 1η Απριλίου δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Ή θα τεθούν εκτός συστήματος υγείας ή θα παραμείνουν σε αναστολή μέχρι κάπου να ειπωθεί ότι δεν υπάρχει πανδημία κορονοϊού. Λογικές, όμως, να πιεστούμε να εκβιαστούμε από ανθρώπους, οι οποίοι έχουν επιλογή και επιλέγουν να μην ακολουθήσουν την επιστήμη, με συγχωρείτε, δεν θα το κάνουμε».