Προβληματισμός στην κυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα και ειδικότερα στα νησιά.
Για το θέμα αυτό αναμένεται να υπάρξουν άμεσα ανακοινώσεις και ήδη έχουν εξεταστεί εναλλακτικά σενάρια. Για παράδειγμα επί τάπητος είναι η επίταξη δωματίων στους τουριστικούς προορισμούς. Επίσης εξετάζεται ορισμένες καμπίνες στα πλοία να είναι «COVID» για τη μεταφορά από τα νησιά πολιτών που νοσούν.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ένας Ιταλός τουρίστας με κορωνοϊό εκλιπαρούσε για ένα δωμάτιο στη Μύκονο καθώς όλα τα ξενοδοχεία καραντίνας του νησιού είναι κατειλημμένα, με αποτέλεσμα ο νεαρός Ιταλός να μην μπορεί να βρει κατάλυμα να διανυκτερεύσει.
Στη συνέχεια ήρθε το περιστατικό της Πάρου όπου μια παρέα 18χρονων βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και μάταια αναζητούσαν δωμάτιο καραντίνας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνουν 16 ώρες στο υπαίθριο πάρκινγκ (!) του κέντρου Υγείας του νησιού, πριν να μεταφερθούν με ελικόπτερο στην Αθήνα.
Και ενώ η «έκρηξη» των κρουσμάτων στη Μύκονο έχει αγγίξει το 248% την τελευταία εβδομάδα, ανησυχία εγείρει η επιδημιολογική εικόνα και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, εκτός της Μυκόνου, οι περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή, για την ενίσχυση του testing λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.
Συγκεκριμένα, ως και την Πέμπτη και μέσα σε μία εβδομάδα τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, υπερπενταπλασιάστηκαν στην Ίο, διπλασιάστηκαν στο Ρέθυμνο και σχεδόν τριπλασιάστηκαν στο Ηράκλειο.
Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στην Πάρο, όπου επταπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα, αλλά και στη Σαντορίνη, όπου διπλασιάστηκαν.