
Κείμενο: Γεωργία Σκονδράνη
Φήμες έρχονται για παράταση του lockdown μέχρι τις 15 Μαρτίου, όπως και για το άνοιγμα των τεράστιων mall αλλά και του λιανεμπορίου. Τι μέλει γενέσθαι; Θα συνεχιστούν τα lockdown; Η εστίαση; Το ωράριο με την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00; Λειτουργεί το συνεχιζόμενο κλείσιμο στο σπίτι;
Το speedynews συμβουλεύτηκε τη γνώμη του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη για να δώσει λίγο φως στα παραπάνω ερωτήματα.
«Το πρόβλημα είναι πόσο θα ανοίξουμε κα όχι πότε. Όταν θα ανοίξουμε πρέπει να έχουμε λάβει μέτρα γι’ αυτό. Αν δεν μπορείς να πάρεις μέτρα προστασίας δεν μπορείς να ανοίξεις. Δεν είναι λύση αυτή» δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης και τόνισε πως τα μέτρα αυτά είναι η τηλεργασία, οι απολυμάνσεις σε δημόσιους χώρους με ειδικές συσκευές απολύμανσης αέρα και τα rapid τεστ κορονοϊού. «Η σωστή επιδημιολογική επιτήρηση» είναι η λύση είπε ο καθηγητής.
«Δεν έχει νόημα να κάνουμε lockdown αν δεν ανοίξουμε σωστά. Πρέπει τώρα να τρέξουμε για να έχουμε σωστό άνοιγμα αργότερα» πρόσθεσε.
Όσον αφορά τις συσκευές απολύμανσης αέρα και κατά πόσο αποτελεσματικές είναι ο κ. Σαρηγιάννης πρόσθεσε πως αρκετά καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν ήδη εγκαταστήσει τέτοιες συσκευές οι οποίες λειτουργούν αποτελεσματικά.
Τι κάνουν αυτές; Σκοτώνουν τα αιωρούμενα σωματίδια που είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό υπεύθυνα για την αναμετάδοση του ιού, με ειδικά φίλτρα.
«Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών πρότεινε στην κυβέρνηση τα Χριστούγεννα να μπούνε τέτοιες συσκευές στα καταστήματα για να λειτουργήσουν τον Ιανουάριο αλλά δεν προχώρησε η πρόταση αυτή. Τώρα συζητιέται για την εστίαση να γίνει κάπως έτσι».
Όσον αφορά τα συνεχιζόμενα lockdown και αν λειτουργούν σωστά ο καθηγητής πρόσθεσε πως μόνο με αυτά δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις την κρίση σωστά. «Όπως λέμε και στα sport, χρησιμοποιούμε το time out για να βελτιωθούμε στο γήπεδο. Δεν είναι η λύση σου αυτή. Τα lockdown είναι κομμάτι της λύσης. Υποτίθεται ότι δουλεύεις ταυτόχρονα. Δεν περιμένεις να δεις τι θα γίνει μόνο από αυτό» τόνισε ο καθηγητής.
Επιπλέον ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως το lockdown με τις παρούσες συνθήκες δεν λειτουργεί σωστά με τα μηνύματα, καθώς ο κόσμος κάνει υπερβολική χρήση αυτών με αποτέλεσμα να καταστρέφετε η όλη ιδέα του lockdown.
«Ο κόσμος είναι κουρασμένος και θέλει να βγει. Είναι κατανοητό αυτό. Αλλά γίνετε υπερβολική χρήση των μηνυμάτων. Δίνει η κυβέρνηση επιλογή εξόδου αλλά ο κόσμος δεν την τηρεί. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαρηγιάννης.
Για το αν εφαρμόζεται σωστά το lockdown ο καθηγητής είπε πως όχι. «Τα νούμερα μας δείχνουν πως δεν εφαρμόζεται σωστά. Είναι φανερό. Το ζήτημα είναι πως θα λειτουργήσει με ασφάλεια. Έχει νόημα μόνο αν είμαστε μέσα με όρους. Το ελάχιστο δυνατό έξω. Όχι να το εκμεταλλευόμαστε» πρόσθεσε και είπε πως όλοι μιλούν για lockdown και παράταση αυτού αλλά κανένας δεν βγαίνει να μιλήσει για την ορθή χρήση του.
Ακόμη ο καθηγητής πρόσθεσε πως το ωράριο περιορισμού μετακίνησης μέχρι τις 18:00 το απόγευμα δεν λειτουργεί σωστά επίσης καθώς «στο Παρίσι και στη Γαλλία γενικότερα, εφαρμόζεται. Καθώς εκεί για παράδειγμα όταν βγαίνει μια παρέα έξω και ένα μέλος της θέλει να φύγει για το σπίτι του, φεύγει. Πρέπει να προλάβει τα δρομολόγια του μετρό, του λεωφορείου και ούτω καθεξής. Εδώ κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει καθώς σε μια παρέα θα αρχίσουν όλοι τα κάτσε λίγο ακόμη, θα σε πετάξουμε αργότερα εμείς στο σπίτι, με αποτέλεσμα να μην φεύγει κανένας. Ενώ στο Παρίσι το μέλος που ζήτησε να αποχωρήσει εξαρχής θα φύγει! Υπάρχει μια οργάνωση εκεί με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τηρούν τα ωράρια, τα δρομολόγια κλπ.» δήλωσε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως στο εξωτερικό έχει νόημα το ωράριο των 18:00.
«Εδώ στην Ελλάδα ζούμε στα όρια. Όλοι το τελευταίο μισάωρο της απαγόρευσης κυκλοφορούμε!» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.
Επίσης ο κ. καθηγητής δήλωσε πως μπορούμε να μειώσουμε τη μετάδοση του ιού και στα λεωφορεία. «Να μειώσουμε τον συγχρωτισμό. Πρέπει με μια μάσκα που θα φοράνε όλοι οι επιβάτες να βρίσκονται στα δυο μέτρα ο ένας από τον άλλον. Δεν γίνεται ακόμη και με την μάσκα ο άλλος επιβάτης να βρίσκεται ακριβώς από πίσω μας. Δεν λειτουργεί. Χρειάζεται καλός εξαερισμός για να μειωθεί το ιικό φορτίο» είπε ο κ. Σαρηγιάννης και πρόσθεσε πως πρέπει να μπουν οι ειδικές συσκευές απολύμανσης αέρα σε κάθε λεωφορείο της πόλης. «Η τεχνολογία υπάρχει ήδη από τον Μάιο» είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως δεν καταλαβαίνει γιατί δεν έχει προχωρήσει ένα τέτοιο σημαντικό μέτρο.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κούβελας είχε πει πρόσφατα, πως υπάρχει μια μελέτη για να γίνει το παραπάνω έργο στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ τον Ιούνιο. «Αλλά να γίνει τον Ιούνιο, δεν έχει κανένα νόημα. Αλλά ο κ. Κούβελας προφανώς δεν έχει την ευθύνη του ΟΑΣΘ, απλώς συζητάει για το τι πρόκειται να γίνει με τον οργανισμό» είπε ο καθηγητής και δήλωσε πως πρότεινε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα να βάλει πιλοτικά σε δυο λεωφορεία του ΟΑΣΘ τις συσκευές απολύμανσης και να παρακολουθήσουν την πορεία τους. Πόσο θα μειωθούν τα σωματίδια με την συσκευή και να γίνει η σύγκριση με τα αυτοκίνητα που λειτουργούν χωρίς αυτήν.
«Ας το κάνουμε για δυο εβδομάδες να το δουν οι υπεύθυνοι με τα μάτια τους. Εμείς γνωρίζουμε τα θετικά αποτελέσματα, έχουμε κάνει τις ανάλογες μελέτες στο πανεπιστήμιο» πρόσθεσε.
Ο καθηγητής δήλωσε πως ανάλογες συσκευές έχουν περαστεί σε ιατρεία και αλλού στη Θεσσαλονίκη και λειτουργεί. «Δεν καταλαβαίνω που κολλάμε» είπε και συμπλήρωσε πως «προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση αλλά τελικά δεν τα καταφέρνουμε».
Ο κ. Σαρηγιάννης πρότεινε μάλιστα και ένα έξυπνο σχέδιο για να προχωρήσει το θέμα με τα λεωφορεία. «Να βρει ο κύριος Ζέρβας ή ο αρμόδιος Υπουργός τρεις μεγάλους χορηγούς που αποδεδειγμένα δίνουν καλές χορηγίες και να καλυφθεί ο στόλος των λεωφορείων της Θεσσαλονίκης. Να βρουν και ειδικούς επάνω στο αντικείμενο και να προχωρήσει το έργο αυτό. Στην Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ λειτουργούν ήδη τα συστήματα αερισμού πολύ καλά μέχρι στιγμής. Κάνουμε τώρα τις μελέτες εκεί και πάνε όλα μια χαρά» δήλωσε.
Ο καθηγητής επιπλέον τόνισε πως ένα ακόμη πρόβλημα είναι πως τα περιμένουμε όλοι, όλα από το κράτος. «Βλέπουμε πως όλα τα κράτη, όχι μόνο το δικό μας, είναι ανίκανα να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση. Συνεπώς δεν μπορούμε και εμείς σε αυτό το πλαίσιο να τα περιμένουμε όλα από αυτό» τόνισε ο καθηγητής και έδωσε για παράδειγμα τις επιδοτήσεις.
«Να επενδύσουν και οι έμποροι ένα ποσό στην άκρη για παράδειγμα ένα χιλιάρικο καθώς τώρα είμαστε όλοι δύσκολα, και να μην τα περιμένουν όλα από το κράτος» είπε και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα του οίκου του δηλαδή τα πανεπιστήμια, αναφέροντας πως «Και εμείς παίρνουμε μια επιδότηση από το κράτος η οποία φυσικά έχει μειωθεί με τα χρόνια και βλέπουμε στον προϋπολογισμό τι χρηματικό ποσό αντιστοιχεί στον καθένα. Για το εργαστήριο μας για παράδειγμα» είπε ο καθηγητής και έβαλε και τον εαυτό του μέσα χωρίς διαχωρισμούς τονίζοντας πως την ίδια ώρα εκεί μου μετράνε τα ευρώ για τις σχολές ταυτόχρονα έχουν οι ίδιοι έχουν στα γραφεία τους και από μια δερμάτινη καρέκλα για να κάθονται» επαναλαμβάνοντας πως και εμείς οι ίδιοι πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος.
Για το θέμα του τουρισμού φέτος το καλοκαίρι ο καθηγητής είπε πως από τα τέλη Ιουνίου θα πάμε καλύτερα καθώς τώρα με τα εμβόλια θα δούμε αλλαγή. Αλλά το πως θα χειριστούμε τον τουρισμό είναι ένα άλλο θέμα…
Αλλά είπε πως τώρα πρέπει να τρέξουμε και να προετοιμαστούμε με μέτρα για το καλοκαίρι. Τόνισε πως το μοντέλο που έχουν προτείνει λειτουργεί αλλά πρέπει να κάνουμε και τις ανάλογες δράσεις. «Με το να καθόμαστε και να το κοιτάμε δεν κάνουμε δουλειά» είπε ο κ. Σαρηγιάννης και υπενθύμισε τα μέτρα προστασίας που είναι τα τεστ ανίχνευσης κατά του κορονοϊού σε εργοστάσια, και χώρους εργασίας, όπως και στα σχολεία στους εκπαιδευτικούς, στα Μέσα Μαζικής μεταφοράς να μπούνε τα συστήματα καθαρισμού του αέρα αλλά και στο εμπόριο και τέλος η τηλεργασία. «Να ελέγχεται πως γίνετε και πως πραγματοποιείται σωστά» είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.
Ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως η λύση στην καταπολέμηση του κορονοϊού δεν είναι το άνοιξε-κλείσε. «Το lockdown είναι μέρος των μέτρων. Παραμένουμε κλειστοί για να δούμε τι θα κάνουμε έπειτα κάνοντας πράξεις στο ενδιάμεσο. Lockdown χωρίς να κάνεις τίποτα και να περιμένεις να δεις τι θα γίνει δεν είναι σωστό. Δεν λειτουργεί» είπε ο καθηγητής.
Επιπροσθέτως αναφέρθηκε και στη σωστή λειτουργία των κέντρων εμβολιασμού, καθώς την είδε από πρώτο χέρι με τον εμβολιασμό της μητέρας του. «Λειτουργεί πολύ οργανωμένα. Και σκεφτείτε πως θα μπορούσε άνετα να φύγει από τον έλεγχο. Κι όμως πάει πολύ καλά» είπε και πρόσθεσε « δεν θα μπορούσε μια τέτοια οργάνωση να γίνει και με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ; Γιατί δεν γίνετε; Γιατί δεν μπορούμε να βάλουμε από μια συσκευή σε όλα τα λεωφορεία; Μια εβδομάδα θα χρειαστεί για να περαστούν σε όλο το στόλο» είπε ο καθηγητής και τόνισε πως αν θέλουμε να μιλάμε για επιτελικό κράτος «τέτοιες κινήσεις πρέπει να γίνουν στην πράξη και όχι στα λόγια».