Η κατάσταση γύρω από τους εμβολιασμούς δεν είναι τόσο ρόδινη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, όπου εντοπίζονται 5 κοινά προβλήματα που απασχολούν τους ανθρώπους που εχουν επωμιστεί το βάρος της μαζικής ανοσοποίησης του πλανήτη. Ο Μικρός αριθμός δόσεων, οι δυσκολίες αποθήκευσης, οι αργοκίνητες διοικητικές διαδικασίες, η καχυποψία του πληθυσμού είναι τα εμπόδια που έχουν αναδυθεί.

Ανεπάρκεια δόσεων

Η ανεπάρκεια δόσεων των εμβολίων αγωνίζεται να ακολουθήσει το ρυθμό της ανάπτυξης και της έγκρισής του, που έγιναν σε χρόνους ρεκόρ. Ελλείψει επαρκών στοκ, τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα καθυστέρησαν να ανοίξουν τις πόρτες τους, ενώ άλλα παραμένουν ακόμη κλειστά. Η ανεπάρκεια των δόσεων συνοδεύεται ορισμένες φορές από άλλα προβλήματα όπως η έλλειψη σε σύριγγες και φιαλίδια

Η πρόκληση της αποθήκευσης

Το εμβόλιο του αγγελιοφόρου RNA (mRNA) πρέπει να διατηρείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ειδικά το εμβόλιο Pfizer/BioNTech διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών για μεγάλο χρονικό διάστημα και στην συνέχεια, όταν βγει από την βαθιά κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί για 5 ημέρες σε θερμοκρασίες ανάμεσα στους 2 και 8 βαθμούς, γεγονός που αφήνει μικρά περιθώρια κινήσεων και δίνει χώρο στην ευρηματικότητα.

Μέρος των δόσεων αποθηκεύτηκε μέχρι και σε φορητά ψυγεία του κάμπινγκ. Εκατοντάδες δόσεις αχρηστεύθηκαν έτσι τις πρώτες ημέρες, λόγω του φόβου κενών στην αλυσίδα της ψύξης ενώ στην Βουλγαρία, η πρώτη αποστολή δόσεων έγινε στο τέλος του Δεκεμβρίου έγινε σε φορτηγά ψυγεία παραγωγού λουκάνικων, ενώ πολλές χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην
τήρηση της αλυσίδας ψύξης

Η γραφειοκρατία

Το πρόβλημα της γραφειοκρατίας εξηγεί την καθυστέρηση της εκστρατείας εμβολιασμού στην Γαλλία σχετικά με τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν από τους υγειονομικούς.

Σπατάλη

Οι εμβολιαστές αντιλήφθηκαν γρήγορα ότι μπορούσαν να βγάλουν έξι δόσεις αντί για πέντε από κάθε φυαλίδιο του εμβολίου Pfizer/BioNTech. Ομως, καθώς για την έκτη δόση δεν είχε δοθεί έγκριση, έπρεπε να την πετούν. Έκτοτε, οι υγειονομικές αρχές έχουν αλλάξει το πρωτόκολλο, ώστε να μην χάνεται σταγόνα ωστόσο νοσοκομεία έχουν πετάξει ολόκληρα φυαλίδια ελλείψει υποψηφίων για εμβολιασμό κατά το πρώτο κύμα του εμβολιασμού.

Το βάρος του σκεπτικισμού

Το αντιεμβολιαστικό «κίνημα» και οι, ορισμένες φορές, βίαιες εκδηλώσεις του, έχουν οδηγήσει σειρά κυβερνήσεων, να χρησιμοποιούν αργές διαδικασίες. Ο σκεπτικισμός απέναντι στα εμβόλια είναι εξαιρετικά έντονος στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη και αγγίζει μέχρι και τους υγειονομικούς, κάτι που κάνει τις χώρες να εξετάζουν μέχρι και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ