Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους Έλληνες, η αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca σε χώρες της Ευρώπης, μετά την καταγραφή θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες, που όμως δεν έχουν σχετιστεί ευθέως με το εμβόλιο.
Καθησυχαστικές είναι οι ελληνικές υγειονομικές αρχές.
Η μία χώρα της Ευρώπης μετά την άλλη, αναστέλλουν τη διαδικασία χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca / Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μετά την ενοχοποίηση του για πιθανή πρόκληση θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες.
Μετά τη Δανία, την Αυστρία και την Ολλανδία, τη Δευτέρα (15/3) ακολούθησαν οι χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία. Οι αξιωματούχοι των χωρών αυτών ανακοίνωσαν ότι εν αναμονή της τελικής γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) σταματούν τους εμβολιασμούς με το εν λόγω εμβόλιο για καθαρά “προληπτικούς λόγους”, και προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες, μετά και τις τελευταίες αναφορές παρενεργειών.
Συντασσόμενοι με την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα ΕΜΑ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα έκρινε ότι ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε 173 χιλιάδες άτομα, ηλικίας από 60 έως 64 ετών. Μετά την έγκριση της χορήγησής του σε ηλικίες άνω των 65 ετών και στη χώρα μας, αναμένεται αυτήν την εβδομάδα να ανοίξει η πλατφόρμα και για την επόμενη ηλικιακή ομάδα, από 65 έως 69 ετών.
Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Ασφάλειας του EMA (PRAC) θα επανεξετάσει περαιτέρω το ζήτημα σήμερα, Τρίτη, ενώ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 18 Μαρτίου για να εξετάσει τις επιπλέον πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν και να αποφασίσει τυχόν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να απαιτηθούν.
Ο ΕΜΑ την Δευτέρα (15/3) και μετά τις αλυσιδωτές αναστολές εμβολιασμού εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «τα περιστατικά θρομβώσεων του αίματος -κάποιες από τις οποίες μάλιστα είχαν ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων- έχουν καταγραφεί σε πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο».
«Ο συνολικός αριθμός θρομβοεμβολικών περιστατικών σε ανθρώπους που έλαβαν το εμβόλιο δεν φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερος από ό,τι έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό», αναφέρει ο ΕΜΑ.
Ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) δηλώνει η Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υγείας.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, παρακολουθούν και αξιολογούν όλες τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες, ενώ δίνουν απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια των εμβολίων.
Τόσο οι πολίτες που πραγματοποιούν τις επόμενες μέρες εμβολιασμό με την πρώτη, όσο με και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, καλούνται να προσέλθουν κανονικά στα εμβολιαστικά κέντρα για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία του εμβολιασμού τους, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Η Επιτροπή Εμβολιασμών κατέληξε σε αυτή την απόφαση με βάση τα παρακάτω δεδομένα:
- Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του ΕΜΑ, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται με τον εμβολιασμό.
- Όλες οι περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εμβολιασμένα άτομα, δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.
- Συγκεκριμένα, σε 5 εκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν στην Ευρώπη μέχρι σήμερα, σημειώθηκαν 30 θρομβοεμβολικά επεισόδια.
- Σε 173 χιλιάδες δόσεις στην Ελλάδα, εντοπίστηκε ένα παρόμοιο περιστατικό, το οποίο δεν έχει συσχετιστεί προς το παρόν με τη χορήγηση του εμβολίου.
- Τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση.
- Επιπλέον, η αξιολόγηση του εμβολίου της AstraZeneca από την Αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερους από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς έδειξε ότι ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα, δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού.
Πηγές σημειώνουν ότι ενδέχεται η υπόθεση με τη βρετανο-σουηδική εταιρεία AstraZeneca που έχει βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως της Γερμανίας, να έχει ως αφετηρία πολιτικές σκοπιμότητες που σχετίζονται με ισορροπίες και συμμαχίες, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αφετηρία το Brexit.