Τιτόπουλος (πρόεδρος ΕΝΘΕ): «Γεμάτα τα ιδιωτικά νοσοκομεία με πρώην covid πνευμονολογικούς ασθενείς!»

«Πλήθος… πρώην covid ασθενών, συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία ως πνευμονολογικά περιστατικά, ακόμα και με βαριές αναπνευστικές ανεπάρκειες που τους κληροδότησε ο κορωνοϊός!»

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου κ. Ηρακλής Τιτόπουλος, μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος”, προσπαθώντας να αναδείξει μια άλλη πτυχή της υποστήριξης του Δημόσιου Τομέα της Υγείας, από τον Ιδιωτικό Τομέα.

«Πολλά από αυτά τα περιστατικά που ήταν covid, πέρασαν τη φάση της ίωσης και χωρίς να είναι πλέον μεταδοτικοί οι ασθενείς, μετεξελίχθηκαν σε βαριές αναπνευστικές ανεπάρκειες, λόγω των επιπλοκών, που είχαν, αυτά τα περιστατικά νοσηλεύονται σ εμάς εδώ και μήνες αφιλοκερδώς», είπε ο κ. Τιτόπουλος. «Και βέβαια, πολυάριθμα είναι και τα περιστατικά τα οποία χειρουργήθηκαν σ΄ένα δημόσιο νοσοκομείο και χρειάστηκε μετεγχειρητική νοσηλεία παρατεταμένη ακόμη και ένα μήνα ή άλλα περιστατικά που χειρουργήθηκαν απ` ευθείας σε ιδιωτικές κλινικές, χωρίς ούτε… δραχμή τσακιστή επιβάρυνση, ούτε για τις ιατρικές υπηρεσίες, ούτε τις αμοιβές των γιατρών, ούτε για τη νοσηλεία τους, πέραν των ποσών που δίνει το ταμείο.»

Ο ίδιος αντιδρώντας στην κριτική περί δυνατότητας απορρόφησης covid περιστατικών από τον ιδιωτικό τομέα σε περιόδους έξαρσης, σημείωσε: «Δεν είναι εύκολη η διαχείριση της συνύπαρξης covid και μη covid περιστατικών και νομίζω ότι είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος τον κίνδυνο μετάδοσης που υπήρχε.»

Αναφερόμενος στις συχνότερες επιπλοκές που παρατηρούνται σε ασθενείς που νόσησαν με covid, ο κ. Τιτόπουλος υπογράμμισε: «Αυτές επικεντρώνονται κυρίως σε μια μορφή ίνωσης, που προκαλεί ο κορωνοϊός στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα την αναπνευστική δυσχέρεια, δηλαδή δημιουργούνται ίνες σαν ουλές στο εσωτερικό και παρατηρείται ότι οι πνεύμονες χάνουν την ελαστικότητά τους. Η δεύτερη επιπλοκή, που φαίνεται ότι κρατάει αρκετούς μήνες μετά το πέρας της λοίμωξης του κορωνοιού, είναι μια διάθεση θρομβογένεσης, που έχει ο οργανισμός, δηλαδή μια τάση να κάνει θρόμβους.»

Σχετικά με τη χρήση διπλής μάσκας, ο κ. Τιτόπουλος διευκρίνισε ότι η διπλή μάσκα δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο, όσο το να τη φοράμε σωστά. «Η διπλή μάσκα εξυπηρετεί το κατά κάποιο τρόπο, γιατί έχει περισσότερες πιθανότητες το άτομο να τη φοράει σωστά.»