Νέες διευκρινίσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας έδωσε ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι θα γίνουν από σήμερα αυστηρότεροι, προκειμένου όλοι να συμμορφώνονται στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Εχοντας πλέον μια σαφή εικόνα για τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Κυριακή (22/03), ο Νίκος Χαρδαλιάς στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης έδωσε σαφή προειδοποίηση προς τους ανυπάκουους να μην «συναγωνίζονται σε ευρηματικότητα πως θα εξαπατήσουν τις αρχές». «Ας αφήσουν τα τερτίπια, ας αφήσουν τις προφάσεις και τις φθηνές δικαιολογίες και ας μείνουν σπίτι», τόνισε.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί τη διαδικασία και παραμένει κατ’ οίκον, ωστόσο δεν λείπουν οι περιπτώσεις που μερικοί αποφασίζουν να σπάσουν τα μέτρα αυτοπεριορισμού. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, ενώ ασκήθηκαν και οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.

Νέες διευκρινίσεις για την κυκλοφορία

«Δεν θα γίνει έκπτωση σε κανέναν, κανείς δεν εξαιρείται, κανείς δεν είναι υπεράνω των κανόνων. Αυτό να το καταλάβουν καλά όσοι χθες έσπευσαν να μιλήσουν για περιορισμό των ελευθεριών. Η απόφαση αυτή ήταν συνειδητή, είναι αδιαπραγμάτευτος ο όρος της ευθύνης για όλους μας και πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους», υπογράμμισε κατηγορηματικά ο Νίκος Χαρδαλιάς προχωρώντας την ίδια ώρα σε νέες διευκρινήσεις ως προς το καθεστώς μετακίνησης των πολιτών.

Οπως είπε, στις βεβαιώσεις κυκλοφορίας εργαζομένου, η φόρμα Α θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδα του εργοδότη. Η μη ύπαρξη σφραγίδας καθιστά την βεβαίωση άκυρη με ό,τι προβλέπεται για τις συνέπειες. Ακόμα, οι εργαζόμενοι των εταιριών διαχείρισης κοινοχρήστων, χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη στην οποία να αναφέρεται το σαφές ωράριο εργασίας καθώς και αναλυτικά τις διευθύνσεις των πολυκατοικιών στις οποίες θα μεταβούν μέσα στο εργάσιμό τους.

Νέο ωράριο για τα σούπερ μάρκετ μετά την μείωση της κίνησης

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως αλλάζει το ωράριο των σούπερ μάρκετ από την Πέμπτη, καθώς έχει πλέον μειωθεί η κίνηση των πολιτών σε αυτά. Οπως είπε από την Πέμπτη 26-3 ως και Σάββατο 25/4 τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν 7.00π.μ. με 09.00μμ τις καθημερινές και 7.00π.μ. με 08.00μμ το Σάββατο. Τα σούπερ μάρκετ την Κυριακή θα είναι κλειστά.

Πάνω από ένα εκατομμύριο SMS στο 13033

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χθες (24/03) εστάλησαν στον πενταψήφιο αριθμό περισσότερα από 1 εκατομμύριο μηνύματα, με τα 650.000 από αυτά να είναι σωστά και να εξυπηρετούν τους πολίτες στις μετακινήσεις τους, με βάση τα όσα προβλέπει η απόφαση της κυβέρνησης για περιορισμό των μετακινήσεων.

Υπενθυμίζεται, ότι η δήλωση μετακίνησης με SMS, η οποία είναι δωρεάν, γίνεται ως εξής: Στον πενταψήφιο αριθμό, τον 13033 γράφει κανείς έναν από τους 6 αριθμούς (λόγους), 1-6 κενό, ονοματεπώνυμό του και διεύθυνση κατοικίας.

Ως λόγο μετακίνησης μπορεί κανείς να επικαλεστεί:

  • 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία
  • 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους
  • 3. Μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
  • 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
  • 5. Μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
  • 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δυο άτομα.

Σε διαφορετική περίπτωση, η δήλωση μετακίνησης μπορεί να γίνει είτε α) μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα forma.gov.gr, είτε β) σε ένα λευκό χαρτί στο οποίο μπορεί κανείς να γράψει απλώς μια δήλωση με αυτά τα στοιχεία με το ονοματεπώνυμό του.

Απαραίτητες οι βεβαιώσεις για τις μετακινήσεις

Σε κάθε περίπτωση, για κάθε έξοδο από την οικία, είναι υποχρεωτική η βεβαίωση κίνησης, η οποία είναι δύο ειδών:

  • Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου Α) και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.
  • Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή (τύπου Β), υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM