Δήμος Βούλας εναντίον Εκκλησίας της Ελλάδος – Διαμάχη για το Ασκληπιείο Βούλας

[ad_1]

Ο δήμος κατηγορεί την Εκκλησία της Ελλάδος ότι ανακινεί ιστορία 100 χρόνων για να οικειοποιηθεί τη μισή έκταση του Ασκληπιείου, ενώ πηγές της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρουν ότι το ζήτημα αφορά μόνο την Πολιτεία και ότι ο δήμος αποκρύπτει τη δική του διεκδίκηση επί του ακινήτου

Με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Τρίτη 23 Ιουνίου, ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ζητεί την άρση της δικαστικής διεκδίκησης από την Εκκλησία της Ελλάδος, για τμήμα της έκτασης στην οποία ανεγέρθηκε, στεγάζεται και λειτουργεί το Ασκληπιείο Βούλας.

Το συγκεκριμένο τμήμα απαλλοτριώθηκε από το ελληνικό δημόσιο το 1925 και σύμφωνα με το δήμο, η Εκκλησία της Ελλάδος, 100 χρόνια μετά, διεκδικεί την ανάκλησή της.

Όπως σημειώνει ο δήμος «με την ενέργεια αυτή, η Εκκλησία επί της ουσίας αποκηρύσσει το φιλανθρωπικό της χαρακτήρα και σε συνδυασμό με την προσπάθεια τσιμεντοποίησης των αδόμητων χώρων πρασίνου της Βουλιαγμένης, επιδίδεται πλέον σε βιομηχανία αγοροπωλησίας ακινήτων (real estate)».

Παράλληλα, τονίζει ότι η Εκκλησία ζητάει την άρση της απαλλοτρίωσης 46 στρεμμάτων, δηλαδή τη μισή έκταση που φιλοξενεί το Ασκληπιείο Νοσοκομείο. «Θέλει με δικαστική απόφαση να πάρει πίσω τα 46 στρέμματα για να τα εκποιήσει ή να ζητήσει από το ελληνικό δημόσιο περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία της έκτασης, και που αν δοθούν θα στερηθούν από τα κονδύλια που διατίθενται για τη δημόσια υγεία».

Ο δήμος κάνει λόγο για «μέγιστη πρόκληση» από την πλευρά της Εκκλησίας γιατί αν αυτή η δικαστική επιδίωξη πετύχει, ουσιαστικά σηματοδοτεί την οριστική διάλυση του Ασκληπιείου Βούλας, αφήνοντας χωρίς Γενικό Νοσοκομείο όλη την Νοτιοανατολική Αττική, μία περιοχή με περισσότερο από 1 εκ. πληθυσμό.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης αποδοκιμάζει και καταγγέλλει τη συγκεκριμένη επιδίωξη της διοίκησης του Νομικού Προσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος και απαιτεί την άμεση απόσυρσή της. Δηλώνει ότι θα εξαντλήσει κάθε νομική ενέργεια για να αναστρέψει και να ματαιώσει τέτοιου είδους σχεδιασμούς.

Πηγές από την Εκκλησία της Ελλάδος αναφέρουν στο ethnos.gr, ότι η προσφυγή ασκήθηκε πριν από δύο χρόνια, κατά του ελληνικού Δημοσίου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και αφορά στην απαλλοτρίωση τμήματος της έκτασης που ανεγέρθηκε το Ασκληπιείο Βούλας.

Η υπόθεση θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Πειραιώς και αποτελεί ένα από τα ζητήματα που έχει θέσει η Εκκλησία της Ελλάδος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με την επίλυση αυτών των χρόνιων προβλημάτων.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για ένα διμερές ζήτημα μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδος και από πουθενά δεν προκύπτει η ανάμειξη του δήμου.

Επίσης, απορία προκαλεί στους ίδιους γιατί στην καταγγελτική ανακοίνωση του δήμου δεν γίνεται καμία αναφορά για τη δική του διεκδίκηση, έκτασης 5 στρεμμάτων, από το ακίνητο του Ασκληπιείου Βούλας…

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απαλλοτρίωση της έκτασης του 1925 υπήρχαν και δύο ιδιώτες, οι οποίοι, σε αντίθεση με την Εκκλησία της Ελλάδος, αποζημιώθηκαν πλήρως. Η συγκεκριμένη διεκδίκηση εντάσσεται στις πολύχρονες προσπάθειες που καταβάλλει η Εκκλησία της Ελλάδος, προκειμένου να διευθετήσει ζητήματα που αφορούν στην εκκλησιαστική της περιουσία έναντι του ελληνικού Δημοσίου.

copyright: eurokinissi

[ad_2]

Πηγή : ETHNOS