Στην αντεπίθεση πέρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, όπου είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τους χειρισμούς της πανδημίας κυρίως για το μέτωπο της οικονομίας.
Όμως για το φιάσκο της τηλεκατάρτισης, που αναγκάστηκαν στην κυβέρνηση να πάρουν πίσω άρον άρον, ο πρωθυπουργός κινήθηκε στη λογική της στρεψοδικίας και παρά τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις των ιδιοκτητών των πλατφορμών με τη Ν.Δ., επιχείρησε να στρέψει αλλού το βάρος.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «εμείς το πήραμε πίσω γιατί δεν προσέφερε ποιοτική τηλεκατάρτιση».
«Αυτός είναι ο λόγος που το πήραμε πίσω» επέμεινε για να προσθέσει πως «την αγορά των ΚΕΚ δεν τη δημιουργήσαμε, τη βρήκαμε».
Απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «και εσείς δίνατε πολλά λεφτά» για να υποστηρίξει τελικά ότι «αν υπάρχει υποψία σκανδάλου τότε βαραίνει εσάς περισσότερο, γιατί στην τελική εμείς δεν τα δώσαμε».
Κατά τ΄ άλλα είπε ότι διαπιστώνει πως πρόκειται για «μια προβληματική αγορά» και ότι πρέπει να διορθωθεί.
Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους απαντώντας στην κριτική που του άσκησε νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας και με εμφανή ειρωνική διάθεση είπε προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι θα σας ταίριαζε το «Μένουμε ίδιοι και απαράλλαχτοι».
«Θα περίμενα μεγαλύτερη γενναιότητα και αναγνώριση αυτού που πέτυχε η χώρα», είπε. «Όλα αυτά τα οποία έγιναν ήταν για σας περίπου αυτονόητα» είπε και πρόσθεσε στη συνέχεια μεταξύ άλλων ότι «δεν ήταν αυτονόητο ότι σε 48ώρες το υπουργείο έφτιαξε ένα sms για να ενημερώνονται οι πολίτες» και ότι «δεν ήταν αυτονόητο ότι μέσα στην κρίση έγιναν τεράστια ψηφιακά άλματα».
Απαντώντας στις επικρίσεις για εγκαθίδρυση ενός επικίνδυνου και ολοκληρωτικού συστήματος εξουσίας είπε: «Μου έκανε εντύπωση η χρήση της λέξης “ολοκληρωτισμός”. Όταν χρησιμοποιείται η λέξη αναφέρεται σε καθεστώτα όπως η ναζιστική Γερμανία, αυτά που έκανε ο Στάλιν, στη Βόρεια Κορέα κλπ».
«Να είμαστε λίγο προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε λέξεις με τόσο μεγάλο φορτίο. Δεν τιμούν ούτε τη δημοκρατία μας, ούτε τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε σε αυτή την αίθουσα για να βρούμε ένα κοινό τόπο», τόνισε.
Αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ άφησε λέγοντας επίσης πως: «Θα ακούτε κι εσείς τους ψιθύρους “τι θα γινόταν αν…” Ευτυχώς δεν θα μάθουμε».
Κριτική άσκησε και για το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «το πραγματικό κόστος της πρότασής σας είναι 24 δισ.» και όχι 14,3 δισ. όπως λέει η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Άρα ή θα πρέπει να δανειστείτε ή να σπάσετε τα δεσμευμένα χρήματα που εσείς βάλατε στην άκρη. Εμείς αυτό δεν θα το κάνουμε. Θέλουμε εφεδρείες» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
«Εκπέμπετε μια μιζέρια», είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ σε άλλο σημείο και σχολίασε πως «είναι κατάκτηση για τη χώρα μετά από δέκα χρόνια ταλαιπωρίας να έχουμε θετικά δημοσίευματα».
Απορρίπτεται προς το παρόν η διατίμηση στις μάσκες
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο θέμα των τιμών στις μάσκες.
«Για τις μάσκες ακολουθήσαμε απόλυτα τις υποδείξεις της υγειονομικής επιτροπής» είπε, επισημαίνοντας πως είναι «απαραίτητες μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο» και ότι δεν αποτελούν υποκατάστατο για τα μέτρα απόστασης και την τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Με αφορμή την έκκληση της Φ. Γεννηματά για διατίμηση, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εύλογο ερώτημα», αλλά υποστήριξε ότι όπως και με τα αντισηπτικά επιλέξαμε να πάμε σε αυστηρές συστάσεις για τον όγκο και όχι για τις τιμές και τελικά η αγορά, με δική μας παρότρυνση, κάλυψε τις ανάγκες, «το ίδιο πιστεύω θα γίνει και με τις μάσκες».
Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διατίμηση στις μάσκες ενέχει «μεγάλο κίνδυνο» να σταματήσουν οι εσιαγωγές και να ξεμείνουμε.
«Εάν δούμε ότι υπάρχουν φαινόμενα στρέβλωσης και αισχροκέρδειας θα το αξιολογήσουμε. Εδώ είμαστε», είπε και πρόσθεσε πως «δεν διαταράχθηκε η προμήθεια των νοσοκομείων».
«Ομόφωνη» η απόφαση για τα σχολεία
Ο πρωθυπουργός απάντησε και στις επικρίσεις για το άνοιγμα των σχολείων. Όπως είπε η απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ήταν ομόφωνη, ενώ σχολίασε ότι «αυτή τη στιγμή οι περισσότερες χώρες επιλέγουν σταδιακά να ανοίξουν τα σχολεία τους» και ότι οι λόγοι είναι πολλοί. Για οικονομικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους είπε.
Αναφορικά με την αλλαγή στάσης ως προς το αν τα παιδιά είναι τελικά ή όχι κινούμενες «βόμβες», είπε ότι πλέον δεν στηρίζεται πια τόσο αυτή η άποψη και ότι «γνωρίζουμε περισσότερα σήμερα απ’ όσα γνωρίζαμε πριν από δύο μήνες».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι διαφορετικό να υπάρχει δαφωνία για τα σχολεία και διαφορετικό να δημιουργούμε αίσθημα ανασφάλειας.
«Δεν θα ήθελα να δούμε πολιτική σπέκουλα πάνω στο ζήτημα», είπε και πρόσθεσε ότι έτσι «θα δημιουργήσουμε πρόσθετη ανασφάλεια σε γονείς και παιδιά».
Ειδικά για τα Δημοτικά ανέφερε «δεν έχω πειστεί ακόμα» και παρέπεμψε τις όποιες αποφάσεις γύρω στις 20 Μαΐου.
Τι είπε στην πρωτολογία του για α’ κατοικία και 800άρι
Κατά την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τρεις μήνες, μέχρι δηλαδή το τέλος Ιουλίου του 2020.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει μέσα στην πανδημία» και προανήγγειλε νέο πλαίσιο μέσα στον Ιούλιο. Το νέο πρόγραμμα – γέφυρα, είπε ότι θα προβλέπει επιδότηση δανειοληπτών και θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο.
Παράλληλα, ανακοίνωσε τη συνέχιση της στήριξης των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή με το επίδομα ειδικού σκοπού αλλά και τη στήριξη όσων επιστρέψουν στις δουλειές τους με μειωμένες αποδοχές και ωράριο. Το ίδιο, είπε, θα ισχύσει για επιδόματα σε άνεργους και μακροχρόνια ανέργους. Όλο αυτό είπε θα γίνει και μέσα από την αξιοποίηση του προγράμματος Sure της Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι θα παραμείνει στη διάθεση των επιχειρήσεων επιδότηση επιτοκίου, επιστρεπτέα προκαταβολή και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Μέσα στις επόμενες ημέρες προανήγγειλε την ανακοίνωση νέας δέσμης μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που θα ισχύσουν τον Μάιο αλλά και ένα σχέδιο εξπρές για την τόνωση του τουρισμού.
Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM