Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό έχει προκαλέσει ήχους από το υπέδαφος, με τους σεισμούς που σημειώθηκαν την Παρασκευή (14/2) να χαρακτηρίζονται ως καθαρά ηφαιστειακοί, σύμφωνα με τον καθηγητή Κώστα Συνολάκη.

Ο καθηγητής ζήτησε τη διεξαγωγή ευρύτερης σύσκεψης με ξένους ειδικούς, καθώς το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο είχε αναφέρει ότι οι αρμονικές δονήσεις υποδεικνύουν πιθανή ηφαιστειακή διέγερση. Αυτή η δραστηριότητα φαίνεται να σχετίζεται με την κίνηση μαγματικών ρευστών στην περιοχή της Ανύδρου.

Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, οι σεισμοί που καταγράφηκαν το βράδυ της Παρασκευής υποδεικνύουν την άνοδο ηφαιστειακού μάγματος. Αν και οι δονήσεις σταμάτησαν μέσα σε μιάμιση ώρα, η φύση τους είναι σαφώς ηφαιστειακή. Οι επιστήμονες εξετάζουν και άλλες παραμέτρους, καθώς η κατάσταση απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση.

Ο καθηγητής τόνισε τη σημασία μιας ευρύτερης συνεργασίας με διεθνείς ειδικούς, υπογραμμίζοντας ότι οι εμπειρίες από το 2011 δεν είναι αρκετές για να κατανοήσουν τη σημερινή κατάσταση. Η μείωση της σεισμικής δραστηριότητας είναι θετική, αλλά οι αλλαγές στη φύση των σεισμών απαιτούν επανεξέταση του φαινομένου.

Δύο πιθανές εκδοχές για την εξέλιξη της κατάστασης είναι: η δημιουργία ενός μικρού ηφαιστειακού κώνου ή η πρόκληση ενός μεγαλύτερου σεισμού.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, επιβεβαίωσε ότι η σεισμική δραστηριότητα ήταν ήπια, με τρεις δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ και περιορισμένο αριθμό δονήσεων πάνω από 3 Ρίχτερ. Η δραστηριότητα αυτή συνδέεται με την άνοδο μάγματος και την είσοδο ρευστών στις τεκτονικές δομές.

Η κατάσταση παραμένει υπό παρακολούθηση, με ειδικές μετρήσεις να πραγματοποιούνται στη Νέα Καμένη και από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Η καθημερινότητα των πολιτών παρακολουθείται στενά, με προτεραιότητα την ασφάλεια τους.

Η Ίος έχει επίσης κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι περιορισμοί στα λιμάνια της Σαντορίνης ενημερώνονται συνεχώς. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεότερης απόφασης, καθώς οι αρμόδιες επιτροπές συνεχίζουν να αξιολογούν την κατάσταση.