Κορονοϊός: Συναγερμός στο Μαξίμου για τα κρούσματα - Τα μέτρα που εξετάζονται

[ad_1]

Το Σαββατοκύριακο θα κρίνει το πώς θα κινηθεί η χώρα για να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων με τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού να δείχνουν… lockdown

Η έκρηξη των κρουσμάτων στη χώρα σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα και οι εισαγόμενες υγειονομικές βόμβες από τα Βαλκάνια αναγκάζουν την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να λάβει «σκληρά» μέτρα που ναι μεν θα «κρατήσουν» τον κορονοϊό… έξω από την πόρτα, αλλά θα δημιουργήσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην ήδη κλονισμένη οικονομία. Ενα ενδεχόμενο κλείσιμο του Προμαχώνα θα οδηγήσει σε οικονομικό «στραγγαλισμό» τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα και το σενάριο αυτό είναι κάτι που απεύχονται άπαντες στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, η χαλάρωση των Ελλήνων πολιτών, τόσο στις παραλίες, όσο και στην εστίαση, που οι αποστάσεις μειώνονται… δραματικά, αλλά και τα πανηγύρια που τείνουν να εξελιχθούν σε Νο.1 κίνδυνο εξάπλωσης του ιού, αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για το Μαξίμου, που θέλει να στείλει σαφές μήνυμα ότι κινδυνεύουμε να γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε το προηγούμενο τρίμηνο.

Η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, θα συζητηθεί στις 12:30, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.  Στο σχέδιο συμμετέχουν και στελέχη από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό των μικτών κλιμακίων, υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού ‘Εργου Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης, ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών Κίμωνας Δρακόπουλος.

Η παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα, θα γίνει από τον κ. Χαρδαλιά και στοιχεία της λειτουργίας του Συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας, από τον κ. Δρακόπουλο.

Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η εισροή στην χώρα κατά την τουριστική περίοδο τα εισαγόμενα κρούσματα, η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες έχει έτοιμο προς ενεργοποίηση «Plan B» για την αντιμετώπιση μιας έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού.

Το σχέδιο πατάει σε τρεις πυλώνες:

  1. Έλέγχους σε όλους  όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα
  2. Ελέγχους στους εποχικούς εργαζόμενους στη χώρα μας, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.
  3. Τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.

Μιλώντας σχετικά ο κ. Βατόπουλος στο Open TV, ανέφερε πως οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αιτηθούν να κλείσει ο Προμαχώνας, ενώ σε μείζον πρόβλημα αναδεικνύονται και τα πανηγύρια του καλοκαιριού, με την επιστημονική κοινότητα να ζητά άμεση λήψη μέτρων.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο του κορονοϊού με τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών κατά το άνοιγμα των συνόρων και επισημαίνει την προσοχή που θα πρέπει να επιδειχθεί στα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να υιοθετήσουν τα μέτρα δημόσιας υγείας.

 

Ο μεθοριακός σταθμός στον Προμαχώνα (eurokinissi)

[ad_2]

Πηγή : ETHNOS