Σε λειτουργία βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής 22 Μαρτίου το forma.gov.gr, η ειδική πλατφόρμα για τις δηλώσεις μετακίνησης μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού. Σε αυτήν την πλατφόρμα οι πολίτες μπορούν να κατεβάζουν και να συμπληρώνουν τα έγγραφα που θα χρειαστούν για να βγουν εκτός σπιτιού, καθώς το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου, στις 06.00, τίθεται σε ισχύ το μέτρο για την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μέσω του forma.gov.gr βγαίνουν δύο βεβαιώσεις μετακίνησης από το σπίτι (Τύπος Α και τύπος Β). Κάθε πολίτης που θέλει να βγει από το σπίτι εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας, πρέπει να έχει μαζί του τη βεβαίωση μετακίνησης, καθώς και την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο. Σε ενδεχόμενο έλεγχο της αστυνομίας οφείλει να τα παρουσιάσει. Σε αντίθετη περίπτωση κάθε παραβάτης τιμωρείται με 150 ευρώ.

Η βεβαίωση τύπου Α αφορά τις μετακινήσεις των εργαζομένων. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, για τη Δευτέρα 23 Μαρτίου όσοι πηγαίνουν στη δουλειά τους δεν χρειάζεται να έχουν το σχετικό έγγραφο αλλά είναι υποχρεωμένοι να το διαθέτουν όταν επιστρέφουν.

Απαγόρευση κυκλοφορίας – Η βεβαίωση μετακίνησης Τύπου Β – Αναλυτικά οι περιπτώσεις

Αν η έξοδος από το σπίτι δεν αφορά τη μετάβαση στον χώρο εργασίας, τότε ο πολίτης οφείλει να συμπληρώσει τη βεβαίωση τύπου Β. Σε κάθε μετακίνηση εκτός σπιτιού, που δεν αφορά εργασία, η συγκεκριμένη βεβαίωση θα πρέπει να συμπληρώνεται. Είτε πρόκειται για μετάβαση στο σούπερ μάρκετ και το φαρμακείο, είτε για την παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένο ή άλλο άτομο σε ανάγκη ή για μια απλή βόλτα του σκύλου. Όπως φαίνεται και στο έγγραφο, πρέπει να συμπληρωθεί το ονοματεπώνυμο, ο τόπος κατοικίας και ο τόπος προορισμού του πολίτη, καθώς και ο συγκεκριμένος λόγος της μετακίνησης.

Η βεβαίωση μετακίνησης τύπου Β αφορά:

  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM