Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τα μέτρα περιορισμού άσκοπης μετακίνησης έδειξαν από την πρώτη ημέρα ότι μεγάλη μερίδα πολιτών λειτούργησε με υπεύθυνο τρόπο, πειθαρχώντας απόλυτα προς τις οδηγίες της Πολιτείας.

Τα αποτελέσματα του νέου περιοριστικού μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα εμφανιστούν, όπως διαβεβαιώνουν οι επιστήμονες την πολιτική ηγεσία, τις επόμενες εβδομάδες και θα δείξουν κατά πόσο η απαγόρευση περιόρισε την εξάπλωση του ιού ή όχι.

Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι, το ίδιο συγκρατημένα αισιόδοξη είναι και η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι όλα εξαρτώνται από εμάς τους ίδιους.

Στο πλαίσιο αυτό, ανήρτησε στο Διαδίκτυο ένα νέο βίντεο για τη σημασία του να μένουν οι πολίτες μέσα στο σπίτι τους.

Στο βίντεο, στο οποίο παρουσιάζονται οδηγίες για την εφαρμογή της απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει με νόημα ότι το κάθε σπίτι μπορεί να γίνει «οχυρό ζωής» και προτρέπει τους πολίτες να διατηρήσουν… κλειστή την πόρτα στον κορωνοϊό:

«Μένουμε υγιείς, μένουμε ασφαλείς, μένουμε στο σπίτι».

Παραθέτει δε, μια παραπομπή στο forma.gov.gr, την ειδική δηλαδή ιστοσελίδα για οδηγίες σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Συναγερμός για τις δυσοίωνες εκτιμήσεις

Ωστόσο, η δυσοίωνη εκτίμηση του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, ότι δηλαδή έχουν νοσήσει ήδη 8 με 10 χιλιάδες συμπολίτες μας, κρούει περαιτέρω τον κώδωνα του κινδύνου και δεν αίρεται ο συναγερμός που έχει σημάνει η κυβέρνηση.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αντίστοιχος αριθμός που είχε ανακοινώσει ο κ. Τσιόδρας ήταν περίπου 3 χιλιάδες και μέσα σε μερικές ημέρες αυξήθηκε κατακόρυφα.

Αυτό σημαίνει ότι η «επίθεση» του κορωνοϊού αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες και για αυτό το λόγο είναι πολύ κρίσιμο να πειθαρχήσουμε όλοι μας στης οδηγίες της Πολιτείας.

2876339
Πηγή: Δελτίο τύπου / POOL – ΙΝΤΙΜΕ 

Αν διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα η πειθαρχία και η αποδοχή των μέτρων ασφαλείας, τότε είναι πιθανόν η χώρα να είναι μία από τις δύο ή τρεις σε όλη την Ευρώπη με τις λιγότερες ανθρώπινες απώλειες.

Όπως είπε και ο καθηγητής Τσιόδρας στις δηλώσεις του, χθες Δευτέρα, αυτό που κάναμε με τα μέτρα ήταν ότι «αγοράσαμε χρόνο».

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο 

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα όλες τις εξελίξεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και κυρίως η αξιολόγηση της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. 

Σήμερα, δεύτερη ημέρα της απαγόρευσης, από τις απλές συστάσεις οι αστυνομικοί θα προχωρήσουν στην επιβολή προστίμων στους παραβάτες

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε ότι «δεν θα περάσει κανείς χωρίς το νόμιμο δικαιολογητικό και την ταυτότητά του ή το διαβατήριο. Αυτό αφορά και τους πεζούς». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την εικόνα που δίνουν οι αστυνομικοί που διεξάγουν τους ελέγχους «η συμμόρφωση της συντριπτικής πλειοψηφίας είναι αισιόδοξο σημάδι. Όλοι είναι εφοδιασμένοι με τα νόμιμα δικαιολογητικά και αυτό είναι αξιοθαύμαστο» σημείωσε. 

Το αν θα υπάρξει επέκταση των περιοριστικών μέτρων και πέραν της 6ης Απριλίου που ισχύουν τα μέτρα, δεν είναι κάτι που μπορούν να το πει με σιγουριά κανείς από την κυβέρνηση. 

«Όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο εμείς οι ίδιοι θα μπορέσουμε να κλείσουμε τον πόρτα μας στον κορωνοϊό» τονίζουν με νόημα, μέχρι τα στοιχεία των επιστημόνων να εμφανίσουν τα πρώτα θετικά σημάδια.

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM