Οι Έλληνες πολίτες γνώριζαν ήδη από νωρίς πως φέτος το Πάσχα δεν θα ήταν το ίδιο με άλλες χρονιές, καθώς δεν θα μπορούσαν να πάνε εκκλησία, ούτε να στήσουν οικογενειακά και φιλικά γλέντια για το ψήσιμο του οβελία.
Οι πολίτες στην Αθήνα και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα της χώρας γιόρτασαν σε μπαλκόνια, ταράτσες και αυλές, χωρίς ωστόσο να στερηθούν τα παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας, όπως έδειξε και η αυξημένη κίνηση σε κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Ψησταριές στήθηκαν σε εξωτερικούς χώρους, όπου αυτό ήταν δυνατόν, σε πολλές περιοχές της Αθήνας.
Σούβλισμα στο μπαλκόνι
Σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι η πλειονότητα των Ελλήνων συμμορφώθηκε στα αυστηρά μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού.
Στις γειτονιές της Αθήνας οικογένειες έμειναν σπίτι, σουβλίζοντας σε μπαλκόνια και αυλές.
Στα μπαλκόνια τους σούβλισαν αυτό το Πάσχα και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης.
Ποντιακό γλέντι στο Κορδελιό – Βόλτες στο Φάληρο
Ωστόσο, δεν έλειψαν και τα «παρατράγουδα», όπως για παράδειγμα ένα περιστατικό που σημειώθηκε στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.
Σε μια γειτονιά του Κορδελιού, στη δυτική πλευρά της πόλης, κάτοικοι «έσπασαν» την καραντίνα και συγκεντρώθηκαν στη μέση του δρόμου, στήνοντας παραδοσιακό ποντιακό γλέντι.
Σε βίντεο, που κυκλοφορεί μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάζονται περίπου 25 άτομα να είναι πιασμένα χέρι-χέρι και να διασκεδάζουν. Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για συναθροίσεις δέκα ατόμων και άνω, αντιστοιχεί σε 1.000 ευρώ ανά άτομο.
Αρκετοί Αθηναίοι, βλέποντας τον ήλιο και τον καλό καιρό που θέλησαν το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα να βρεθούν στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου. Παρά τις αυστηρές συστάσεις, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βρέθηκαν κοντά στη θάλασσα για να περπατήσουν, να κάνουν ποδήλατο ή να αθληθούν.
Η πανδημία έφερε τη… σούβλα – delivery
Με τους περισσότερους να μην μπορούν, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, να ψήσουν τον παραδοσιακό οβελία, πολλά ήταν τα ψητοπωλεία που επέλεξαν να στήσουν σούβλες και να προμηθεύσουν τις οικογένειες με παράδοση κατ’ οίκον (delivery).
Στο Ναύπλιο, μάλιστα, η… σούβλα-delivery έζησε στιγμές μεγάλης δόξας, καθώς κεντρικό ψητοπωλείο στην πόλη, έστησε 60 σούβλες με κοκορέτσια και αρνιά και άλλες πέντε σούβλες με κοντοσούβλι, όπως μεταδίδει το argolikeseidhseis.gr.
Άδειοι δρόμοι – Αυστηρότατοι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ.
Έντονη ήταν και η κρατική επαγρύπνηση για την εφαρμογή των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η οποία όπως δείχνουν τα στοιχεία, απέτρεψε – σε μεγάλο βαθμό – τις συγκεντρώσεις και τα γλέντια.
Κορωνοϊός – Πάσχα 2020: «Αστακός» τα διόδια των Μαλγάρων στη Θεσσαλονίκη
Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι το Μεγάλο Σάββατο κατέγραψε 85 παραβιάσεις της απαγόρευσης μετακινήσεων μακριά από τον τόπο κατοικίας.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, το Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου, για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (85) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ως ακολούθως:
- 48 στην Αττική,
- 12 στην Κεντρική Μακεδονία,
- 5 στη Θεσσαλονίκη,
- 5 στην Κρήτη,
- 4 στην Ήπειρο,
- 4 στη Θεσσαλία,
- 2 στην Πελοπόννησο,
- 2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
- 2 στη Στερεά Ελλάδα και
- 1 στο Νότιο Αιγαίο.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (55) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 729 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 420 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.
Επιπλέον, για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 930 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
- 354 στην Αττική,
- 118 στη Θεσσαλονίκη,
- 76 στην Κεντρική Μακεδονία,
- 76 στην Κρήτη,
- 49 στην Πελοπόννησο,
- 43 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
- 39 στη Στερεά Ελλάδα,
- 39 στο Νότιο Αιγαίο,
- 37 στη Θεσσαλία,
- 29 στο Βόρειο Αιγαίο,
- 26 στη Δυτική Ελλάδα,
- 19 στην Ήπειρο
- 17 στα Ιόνια Νησιά και
- 8 στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί 46.141 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ.
Για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις και συνελήφθησαν 7 άτομα. Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 482 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 463 άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Πρώτο κρούσμα στην Λαμία – Θετικός στον ιό ένας 54χρονος
Τρεις νεκροί το τελευταίο 24ωρο λόγω κορωνοϊού
Ένας 68χρονος άνδρας κατέληξε την Κυριακή από τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, ανεβάζοντας σε 113 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τη νόσο στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο 68χρονος έπασχε από πολλά υποκείμενα νοσήματα που επιβάρυναν σημαντικά την υγεία του.
Νωρίτερα, άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον COVID-19 και πρόκειται για ένα άνδρα 65 ετών ο οποίος κατέληξε στις 4:40 τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα στο ΑΧΕΠΑ και ένα 91χρονο που κατέληξε στο Σωτηρία. Είχαν, και οι δύο, υποκείμενα νοσήματα.
Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, με γραπτή του δήλωση, ανακοίνωσε 11 νέα κρούσματα Covid-19.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον στα 2.235, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες.
Από αυτά, τα 570 (25.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 943 (42.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Πλέον 67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Από τους διασωληνωμέους ασθενείς 15 (22.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.39 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 53.290 κλινικά δείγματα.
Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM