Ο σεισμός που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα, με μέγεθος 4,9 Ρίχτερ, καθώς και η δόνηση των 4,8 Ρίχτερ που ακολούθησε, φαίνεται να επιβεβαιώνουν το σενάριο της σμηνοσειράς.

«Η σεισμική δραστηριότητα έχει περιοριστεί στη νησίδα Άνυδρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Δρ. Αθανάσιος Γκανάς, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι θετική, καθώς μειώνει τον κίνδυνο για τσουνάμι και κατολισθήσεις.

Παρά την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, οι επιστήμονες δεν αναμένουν ισχυρότερο σεισμό, γεγονός που καθησυχάζει σε έναν βαθμό τις τοπικές κοινωνίες στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Γκανάς, το φαινόμενο αυτό είναι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα και δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσο θα διαρκέσει.

41 σεισμοί άνω των 4,5 Ρίχτερ σε 72 ώρες

Η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών είναι έντονη, καθώς μέσα σε διάστημα 72 ωρών έχουν καταγραφεί περισσότερες από 41 σεισμικές δονήσεις με μέγεθος άνω των 4,5 Ρίχτερ.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Γκανάς, η διάρκεια του φαινομένου παραμένει άγνωστη:

«Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα».

Η αβεβαιότητα αυτή προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους των γύρω περιοχών, ιδιαίτερα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας.

Το σενάριο του μεγάλου σεισμού

Παρά την επικράτηση του σεναρίου της σμηνοσειράς, οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά ένα συγκεκριμένο ρήγμα κοντά στην Άνυδρο, το οποίο έχει μήκος 15 χιλιομέτρων. Όπως σημειώνει ο Αθανάσιος Γκανάς:

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε ο σεισμός σε ποιο ρήγμα θα γίνει. Υπάρχει και ένα υποψήφιο ρήγμα αυτή τη στιγμή που είναι κοντά στην Άνυδρο και έχει μήκος 15 χλμ. και το οποίο αν σπάσει αυτό μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ».

Οι ειδικοί απεύχονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς ένας σεισμός αυτής της έντασης θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι και κατολισθήσεις στην καλντέρα της Σαντορίνης, ενώ θα υπήρχε και κίνδυνος ενεργοποίησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολόμπο.