Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου 2025, έχουν καταγραφεί πάνω από 12.800 σεισμοί στη ζώνη μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Η ανακοίνωση περιλαμβάνει πληροφορίες για τις περιοχές κοντά και μακριά από την καλδέρα, όπου παρατηρούνται κατολισθήσεις.

Ειδικότερα, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει εντοπίσει 12.800 σεισμούς με τη χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης, τηρώντας αυστηρά κριτήρια ποιότητας. Στις 9 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 102 σεισμοί, εκ των οποίων 14 είχαν μέγεθος M≥4.0 και 2 M≥4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να σημειώνεται στις 21:05:40 και να έχει μέγεθος Μ=5.0.

Η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ παρακολουθεί την εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα και έχει συλλέξει δεδομένα για τις περιοχές που έχουν πληγεί από κατολισθήσεις. Οι γεωεπιστήμονες έχουν καταγράψει κατολισθήσεις σε διάφορες θέσεις, όπως:

  1. Νότιο παράκτιο τμήμα της Σαντορίνης, εξωτερικά της καλδέρας,
  2. Κεντροανατολικό τμήμα των πρανών της καλδέρας,
  3. Βόρειο τμήμα της νήσου.

Στην πρώτη περιοχή, οι κατολισθήσεις παρατηρήθηκαν στο πρανές ανάντη της Κόκκινης Παραλίας και στα πρανή ανάντη της Παραλίας Βλυχάδα. Στη δεύτερη περιοχή, κατολισθήσεις σημειώθηκαν στα πρανή ανάντη του λιμένα του Αθηνιού και σε άλλες θέσεις κοντά στο λιμάνι. Στην τρίτη περιοχή, οι κατολισθήσεις εκδηλώθηκαν στην επαρχιακή οδό Φηρών-Οίας.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των περιοχών είναι η παρουσία πρανών με μεγάλες κλίσεις και ασταθών ηφαιστειακών υλικών. Στην Κόκκινη Παραλία, οι καταπτώσεις έχουν αυξήσει τον όγκο των υλικών στη βάση του πρανούς, περιορίζοντας την προσβασιμότητα. Στην Παραλία Βλυχάδα, οι επιπτώσεις εκτείνονται σε μεγάλο μήκος, μειώνοντας το πλάτος της παραλίας.

Οι αρχές Πολιτικής Προστασίας εφαρμόζουν μη δομικά μέτρα, περιλαμβάνοντας απαγόρευση πρόσβασης σε κατοίκους και επισκέπτες σε περιοχές υψηλού κινδύνου κατολισθήσεων. Μετά την ολοκλήρωση της σεισμικής ακολουθίας, θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω οι θέσεις αυτές και να εφαρμοστούν κατάλληλα δομικά μέτρα.