Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και την Αμοργό έχει προκαλέσει ανησυχία, αλλά σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, δεν υπάρχουν ηφαιστειακά χαρακτηριστικά στην ακολουθία των σεισμών. Σε ανάρτησή του, αναφέρθηκε σε «επιθετική ακολουθία σεισμών», υπογραμμίζοντας ότι οι σεισμοί είναι καθαρά τεκτονικοί.

Συγκεκριμένα, ο Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η σεισμικότητα της περιοχής είναι δραστήρια για πολλά χρόνια, με τον μεγαλύτερο σεισμό Μ5,0 να έχει σημειωθεί το 2009 στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος, χωρίς να παρατηρείται ενεργοποίηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Από την 26η Ιανουαρίου έως τις 16 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ κατέγραψε πάνω από 20.000 σεισμούς στην περιοχή, με 17.400 από αυτούς να έχουν μέγεθος Μ≥1.0. Στις 15 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 750 σεισμοί, εκ των οποίων 36 είχαν μέγεθος Μ≥2.5.

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε και στις 16 Φεβρουαρίου, με 89 σεισμούς καταγεγραμμένους, ένας εκ των οποίων είχε μέγεθος Μ≥4.0. Ο ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου, με μέγεθος 5,1 Ρίχτερ, εστιάζοντας στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου.

Προκειμένου να ενισχυθεί η παρακολούθηση της σεισμικής και γεωδυναμικής δραστηριότητας, εγκαταστάθηκε νέος δορυφορικός γεωδαιτικός σταθμός GPS/GNSS στο Ακρωτήριο Κολούμπο στη Σαντορίνη. Παράλληλα, πραγματοποιούνται βαρυτικές μετρήσεις για τη μελέτη των μεταβολών του βαρυτικού πεδίου στην περιοχή.

Η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ παρακολουθεί στενά την κατάσταση, με σκοπό την ενημέρωση και την ασφάλεια των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.