Η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη ζώνη μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 12 Φεβρουαρίου 2025, καταγράφηκαν πάνω από 17.500 σεισμοί, με 15.400 από αυτούς να έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από 1 Ρίχτερ. Στις 12 Φεβρουαρίου, σημειώθηκαν 1.000 σεισμοί, με τον ισχυρότερο να φτάνει τα 5 Ρίχτερ.

Την επόμενη ημέρα, 13 Φεβρουαρίου, η σεισμική δραστηριότητα παρουσίασε μείωση, με περισσότερους από 100 σεισμούς, εκ των οποίων δύο είχαν μέγεθος 4,4 Ρίχτερ.

Η πλειονότητα των σεισμών εντοπίστηκε νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη σεισμική ένταση. Σημειώνεται ότι δεν υπήρξαν εξάρσεις μικροσεισμικότητας την τελευταία ημέρα, κάτι που υποδηλώνει μια τάση σταδιακής αποκλιμάκωσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Έκτακτη Ανακοίνωση Παρασκευή 14/2/2025 (σεισμικότητα έως και 13 Φεβρουαρίου 2025) | Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ

Από την αρχή της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει πάνω από 17.500 σεισμούς, με 15.400 να έχουν μέγεθος άνω του 1 Ρίχτερ.

Στις 12 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 1.000 σεισμοί, με 190 από αυτούς να έχουν μέγεθος 2.5 και 5 σεισμούς με μέγεθος 4.5, ο μεγαλύτερος φτάνοντας το 5.0.

Σύμφωνα με τα καθημερινά δεδομένα του Εργαστηρίου Σεισμολογίας, την 13η Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 100 σεισμοί, με δύο να είναι 4.0 και κανένας με μέγεθος 4.5. Οι δύο ισχυρότεροι σεισμοί καταγράφηκαν στις 17:40 και 17:42 τοπική ώρα.

Η κατανομή των σεισμών περιορίζεται κυρίως σε μια περιοχή μήκους 10-12 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπου εντοπίστηκαν και οι ισχυρότεροι σεισμοί. Την 13η Φεβρουαρίου δεν παρατηρήθηκαν εξάρσεις μικροσεισμικότητας, γεγονός που δείχνει πτώση του αριθμού και του μεγέθους των σεισμών.

Σχήμα 1: Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 12 και 13 Φεβρουαρίου.

Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Τα μέλη της Επιτροπής περιλαμβάνουν:

Αντωναράκου Ασημίνα, Αρκαδόπουλος Νικόλαος, Βασιλάκης Εμμανουήλ, Διακάκης Μιχαήλ, Ευελπίδου Nίκη – Νικολέττα, Καβύρης Γιώργος, Καρτάλης Κωνσταντίνος, Λάγιου Παγώνα, Λέκκας Ευθύμιος, Μαυρούλης Σπυρίδων, Πικουλής Εμμανουήλ, Σταύρου Πήλιος-Δημήτρης, Χατζηχρήστου Χρυσή.

Υπεύθυνος για την προβολή του έργου είναι το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Δημήτρης Κουτσομπόλης.