
Μόλις λίγες ημέρες έχουν περάσει από το μαζικό μπλακ άουτ που άφησε στο σκοτάδι εκατομμύρια πολίτες στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Παρά την παρέλευση του χρόνου, η αιτία αυτού του πρωτοφανούς συμβάντος παραμένει άγνωστη. Οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στις δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, έχει δηλώσει ότι οι αρμόδιες αρχές εργάζονται για να διαλευκάνουν την κατάσταση και να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των δικτύων. Η ανησυχία για τις συνέπειες αυτού του μπλακ άουτ είναι μεγάλη, καθώς έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και τη σταθερότητα των ηλεκτρικών υποδομών στην περιοχή.
Επιπλέον, υπάρχουν φόβοι ότι το συμβάν αυτό μπορεί να επηρεάσει και άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, καθώς οι διασυνδέσεις των ενεργειακών δικτύων στις ευρωπαϊκές χώρες είναι στενές. Η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση με προσοχή και αναζητά τρόπους για να ενισχύσει την ασφάλεια των ενεργειακών υποδομών της.