Η Σαντορίνη και τα γειτονικά νησιά, όπως η Αμοργός και η Ίος, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Ειδικοί επιστήμονες έχουν διατυπώσει τρία πιθανά σενάρια σχετικά με την ένταση και τον χρόνο ενός ενδεχόμενου μεγάλου σεισμού. Οι δηλώσεις των Ευθύμιου Λέκκα και Κωνσταντίνου Συνολάκη τις τελευταίες ώρες επισημαίνουν την ανησυχία που επικρατεί.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, οχήματα του Στρατού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας έχουν φτάσει στη Σαντορίνη, με στόχο την ενίσχυση των δυνάμεων που βρίσκονται ήδη στο νησί, για να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν σε περίπτωση ανάγκης.

Επιπλέον, φορτηγά του ΔΕΔΔΗΕ με γεννήτριες και οχήματα με κεραίες κινητής τηλεφωνίας έχουν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Σαντορίνης, ενισχύοντας τις υποδομές του νησιού.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο δήμος Θήρας έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των αναγκών που προκύπτουν από τη σεισμική δραστηριότητα, με ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου και διάρκεια ενός μήνα.

Η δημοτική αρχή επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή αποσκοπεί στην ταχύτερη λήψη μέτρων και στον καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων φορέων.

Οι αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση, με στόχο την προστασία των κατοίκων και της Σαντορίνης.

Προετοιμασίες για τσουνάμι

Στη Σαντορίνη έχουν αρχίσει προετοιμασίες για ενδεχόμενο τσουνάμι, με την τοποθέτηση αναχωμάτων στον Μονόλιθο για την προστασία των κτηρίων κοντά στη θάλασσα.

Επισκέψεις κυβερνητικών αξιωματούχων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας θα επισκεφτούν τη Σαντορίνη για να ενημερωθούν σχετικά με την κατάσταση.

Προβλέψεις για ισχυρό σεισμό

Ο καθηγητής Δημήτρης Παπανικολάου προειδοποιεί ότι αναμένονται σεισμοί κοντά στα 6 Ρίχτερ, επισημαίνοντας ότι οι σεισμοί των 5,2 Ρίχτερ δεν είναι ο κύριος σεισμός.

Σημαντική σεισμική δραστηριότητα

Από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, με τους περισσότερους να εντοπίζονται κοντά στην Ανύδρο.

Η περιοχή είναι επιρρεπής σε γεωκινδύνους, όπως κατολισθήσεις, που έχουν καταγραφεί κατά το παρελθόν και ενδέχεται να εκδηλωθούν ξανά.