Την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης σε τρία στάδια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα οποία σήμερα στις 6 το απόγευμα θα εξειδικεύσει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει:

  • Στις 11 Μαΐου ξεκινά μαθήματα η Γ’ Λυκείου
  • Στις 18 Μαΐου η Β’ και η Α’ Λυκείου και τα Γυμνάσια
  • Επανεκτιμάται η κατάσταση για το αν θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουνίου τα Δημοτικά

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Παιδείας υπάρχει η αίσθηση ότι παρά το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής επιστροφής στα θρανία, οι μαθητές –ειδικά της Γ΄ Λυκείου που αναμένουν τις Πανελλαδικές– θα επιλέξουν να μείνουν στο σπίτι να διαβάσουν και να πάνε μόνο φροντιστήριο, από το να επανέλθουν στο σχολείο και μάλιστα υπό τον φόβο του κορονοϊού.

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο προσανατολίζεται να δώσει οδηγία στα σχολεία που να προβλέπει είτε επιείκεια είτε ακόμη και καταμέτρηση αλλά μη προσμέτρηση των απουσιών των μαθητών, τους οποίους οι γονείς θα αποφασίσουν να μη στείλουν στο σχολείο λόγω ανησυχίας για τον κορονοϊό.

Επίσης, είναι πιθανό να μην γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις Γυμνασίων και Λυκείων και οι τελικοί βαθμοί των μαθητών να υπολογιστούν από τα προφορικά με βάση και τα ωριαία επαναληπτικά διαγωνίσματα που θα βάλουν οι καθηγητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνοιγμα σχολείων χωρίς απουσίες και προαγωγικές εξετάσεις - Σήμερα οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει στα σχολεία να διαμορφωθούν συνθήκες προστασίας της υγείας των μαθητών με την χρήση αντισηπτικών ενώ οι μαθητές ανά τάξη δεν θα ξεπερνούν τους 15. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στις 20 Ιουνίου και να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουλίου και για την διεξαγωγή τους θα χρησιμοποιηθεί υπερδιπλάσιος αρθμός αιθουσών με στόχο ο αριθμός των υποψηφίων που βρίσκονται στις αίθουσες να μην υπερβαίνει τους 10 ανά αίθουσα. Για το λόγο αυτό θα χρησιμοποιηθούν και τα σχολικά συγκροτήματα των γυμνασίων. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας στα σχολεία θα διαμορφωθούν συνθήκες προστασίας της υγείας των μαθητών με την χρήση αντισηπτικών. Στο τραπέζι είναι η εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου ή ακόμη και λειτουργίας απογευματινών τμημάτων.

Πρόεδρος Γονέων Αττικής: Δεν μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια όλα τα σχολεία

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ, επεσήμανε μια σειρά από προβλήματα που δυσκολεύουν την έναρξη των μαθημάτων, όπως οι ελλείψεις σε κτηριακές υποδομές, ώστε να εφαρμοστεί η λύση του μικρού αριθμού μαθητών ανά τάξη, η χρήση μεταφορικών μέσων, όπως πούλμαν για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, η καθαριότητα σε τουαλέτες, ο συνωστισμός μαθητών στα σχολικά κυλικεία, κ..α.

Πρόεδρος ΟΛΜΕ: Μην γίνουν οι μαθητές πειραματόζωα

Να προαχθούν οι μαθητές με τους βαθμούς τους και να μην επιστρέψουν στα θρανία ζητά η ΟΛΜΕ. Ο κ. Θεόδωρος Τσούχλος, μιλώντας στον OPEN είπε χαρακτηριστικά ότι τα παιδιά δεν πρέπει να γίνουν πειραματόζωα και τάχθηκε κατά του ανοίγματος των σχολείων.

Χ. Γώγος: Να συνδυαστεί η εξ αποστάσεως και η δια ζώσης διδασκαλία

Την εκ περιτροπής επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες προτείνει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Αν η πορεία της χώρας είναι θετική, θα δοκιμαστεί η σταδιακή επαναλειτουργία των τάξεων του δημοτικού, με το 1/3 να επιστρέφει στις αίθουσες και τους υπόλοιπους να μένουν σπίτι και να εκπαιδεύονται με τηλεκπαίδευση. Ανάλογα μέτρα θα εφαρμοστούν και για τους μαθητές που εντάσσονται σε ευάλωτες ομάδες ή συγκατοικούν με άτομα με προβλήματα υγείας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής τόνισε πως οι μικρότερες τάξεις αποτελούν ακανθώδες ζήτημα για την πολιτική ηγεσία και τους ειδικούς, καθώς οι μαθητές σε μικρότερη ηλικία παρουσιάζουν μικρότερο βαθμό πειθάρχησης στα μέτρα υγιεινής και προστασίας.

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM