Ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος παρουσίασε σήμερα μια λεπτομερή ανάλυση σχετικά με τους σεισμούς που παρατηρούνται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Η περιοχή εμφανίζει έντονη σεισμική δραστηριότητα, ενώ οι κάτοικοι αναφέρουν έναν περίεργο θόρυβο, παρόμοιο με βουητό.

Ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μεγάλες σεισμικές δονήσεις σε περιοχές με μαγματική δραστηριότητα είναι σπάνιες. Σημείωσε ότι η περιοχή που έχει υποστεί ρήγματα είναι εκτενής, φτάνοντας τα 30 χιλιόμετρα.

Σχετικά με την κίνηση του μάγματος, εξήγησε ότι το μάγμα είναι λιωμένο υλικό που αποθηκεύεται σε διάφορες περιοχές της γης. Όταν αυτό βρει τον δρόμο του προς την επιφάνεια, δημιουργεί ηφαίστεια, με το υλικό που εκτοξεύεται να ονομάζεται λάβα. Όμως, η διαδικασία αυτή είναι πολύ συγκεκριμένη και παρατηρείται σε περιοχές όπως η Σαντορίνη, η Νίσυρος και η Μήλος.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Άνυδρος είναι μια περιοχή που έχει δείξει σημάδια μαγματικής δραστηριότητας μέσω μαγνητικών σεισμικών τομογραφιών. Αυτή η δραστηριότητα δημιουργεί σεισμούς, καθώς το μάγμα πιέζει τα πετρώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα προκληθεί ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή.

Αναφορικά με τους θορύβους που ακούν οι κάτοικοι, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι οι συνεχείς σεισμοί προκαλούν την αίσθηση του θορύβου, καθώς το μάγμα σπάει μικρά κομμάτια κατά την κίνησή του. Η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκέσει για ώρες, δημιουργώντας μια αίσθηση συνεχούς δόνησης.

Τέλος, ο καθηγητής επισήμανε ότι τέτοια φαινόμενα θα συνεχιστούν και στο μέλλον, με τους κατοίκους να βιώνουν περιοδικά θόρυβο και δόνηση, κάτι που είναι χαρακτηριστικό αυτής της σεισμικότητας.