Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού έχει προκαλέσει αναστάτωση και φόβο στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θήρας, οι οποίοι εγκαταλείπουν το νησί. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ οι αντικρουόμενες δηλώσεις σεισμολόγων προσθέτουν στην ανησυχία του κοινού.

Η Αμοργός και ο σεισμός του 1956

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, σε πρόσφατη ανάρτησή του, τόνισε ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε προκαλέσει τον καταστροφικό σεισμό του 1956, έχει ενεργοποιηθεί. Υπογράμμισε ότι η τρέχουσα δραστηριότητα φαίνεται να έχει προσεισμικά χαρακτηριστικά και προειδοποίησε ότι όσο καθυστερεί ο κύριος σεισμός, τόσο μεγαλύτερο μπορεί να είναι το μέγεθός του.

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν να φτάσουμε σε μεγέθη όπως το 1956, αλλά το πιο πιθανό είναι να συμβεί σύντομα ο κύριος σεισμός, ο οποίος θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις στον τουρισμό του νησιού, λόγω των συνθηκών δόμησης.

Από την άλλη, ο καθηγητής Δημήτρης Παπανικολάου, σχολιάζοντας την ανάρτηση του Τσελέντη, προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να γίνεται σύνδεση με τον σεισμό του 1956, καθώς η γεωγραφική απόσταση είναι σημαντική και οι μεγάλες σεισμικές εκδηλώσεις απαιτούν αιώνες για να επαναληφθούν.

Αναφορικά με την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα, ο Παπανικολάου ανέφερε ότι σε περίπτωση πλήρους δραστηριοποίησης του ρήγματος, τα μεγέθη θα μπορούσαν να φτάσουν έως και 6 ρίχτερ, αλλά η πιο πιθανή εκτίμηση είναι ότι θα παραμείνουμε γύρω από 5 έως 5,5 ρίχτερ.

Τεκτονική ή ηφαιστειακή δραστηριότητα

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τη δημόσια συζήτηση είναι ο φόβος για πιθανή ηφαιστειακή έκρηξη στη Σαντορίνη. Οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι η τρέχουσα δραστηριότητα είναι τεκτονική και όχι ηφαιστειακή. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι οι σεισμοί δεν σχετίζονται με τις ηφαιστειακές διεργασίες στην περιοχή.

Ωστόσο, ο καθηγητής Αβραάμ Ζεληλίδης, σε πρόσφατες δηλώσεις του, υποστήριξε ότι η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνδέεται με την άνοδο της λάβας, αναφέροντας ότι οι σεισμοί μπορεί να είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκείται από την ανερχόμενη λάβα. Αν οι σεισμοί σταματήσουν, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η πίεση έχει εκτονωθεί.

Ο Ζεληλίδης τόνισε τη σημασία της παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας και των δεικτών που υποδεικνύουν πιθανή έκρηξη, όπως η αύξηση των σεισμικών δονήσεων και η έκλυση αερίων.