Οι ηφαιστειολόγοι εκφράζουν ανησυχία για την κίνηση του μάγματος στη Σαντορίνη, με την πιθανότητα μιας μελλοντικής έκρηξης να μην αποκλείεται. Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, αναφέρει ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο αβεβαιότητας, καθώς δεν είναι δυνατός ο ακριβής προσδιορισμός της διάρκειας του σεισμικού σμήνους και της προέλευσής του.

Όπως τόνισε, είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι για την πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού ή μιας «ηφαιστειακής κρίσης». Μέχρι στιγμής, όλα τα επίκεντρα των σεισμών στις Κυκλάδες έχουν καταγραφεί κοντά στην Άνυδρο, και οι ηφαιστειολόγοι ανησυχούν ότι το μάγμα από την περιοχή της Σαντορίνης μπορεί να κινείται προς τα ανατολικά, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε έκρηξη. Αν και η Σαντορίνη έχει ιστορικό μεγάλων εκρήξεων κάθε 17.000 χρόνια, αυτό δεν σημαίνει ότι μια νέα έκρηξη είναι άμεση.

Ο καθηγητής Συνολάκης εξήγησε ότι οι σμηνοσειρές μερικές φορές καταλήγουν σε μεγαλύτερους σεισμούς, οι οποίοι αποδεσμεύουν περισσότερη ενέργεια και ακολουθούνται από μετασεισμούς. Υπάρχει και η πιθανότητα η σεισμική δραστηριότητα να σταματήσει από μόνη της. Σχετικά με τον κίνδυνο τσουνάμι, δήλωσε ότι δεν αναμένονται καταστροφικά φαινόμενα όπως αυτά που παρακολουθήσαμε στην Ιαπωνία ή την Ινδονησία, αλλά οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην παραλία πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Ανάγκη για σωστές κατασκευές

Ο καθηγητής υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης των οικοδομικών κανονισμών σε περιοχές με υψηλό σεισμικό κίνδυνο. Οι παλαιές κατασκευές της Σαντορίνης δεν άντεξαν στη σεισμική δραστηριότητα, ενώ οι σύγχρονες μέθοδοι κατασκευής προσφέρουν μεγαλύτερη αντοχή. Ωστόσο, εάν οι κανονισμοί δεν τηρηθούν, ενδέχεται να προκύψουν σοβαρά προβλήματα.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για διαφάνεια στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους σεισμούς, υπογραμμίζοντας ότι η πρόσβαση σε πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας. Όσον αφορά την ασφάλεια των σχολείων, δήλωσε ότι θα ανοίξουν μόνο όταν διασφαλιστεί η ασφάλειά τους από τους μηχανικούς και τις τοπικές αρχές.

Η κατάσταση του μάγματος

Αναφορικά με τη μετακίνηση του μάγματος, ο κ. Συνολάκης επεσήμανε ότι αυτό δεν αποτελεί άμεσο λόγο ανησυχίας, καθώς το μάγμα κινείται αργά προς την επιφάνεια. Ωστόσο, η εκδήλωση ενός μεγαλύτερου σεισμού μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένους μετασεισμούς. Αν η διαδικασία σταματήσει, το μάγμα μπορεί να παραμείνει αδρανές για πολλές δεκαετίες προτού προκαλέσει νέα δραστηριότητα.

«Είναι κρίσιμο να προετοιμαστούμε ψυχολογικά για όλα τα ενδεχόμενα», ανέφερε ο κ. Συνολάκης, προσθέτοντας ότι η κατανόηση των φυσικών φαινομένων μπορεί να μειώσει τον φόβο. Η χρήση εφαρμογών όπως το “My Earthquake” μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες να νιώσουν ότι έχουν περισσότερο έλεγχο.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Τέλος, ο κ. Συνολάκης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της κατάστασης. Ελπίζει ότι θα υπάρξει καλύτερη εικόνα μέχρι την Κυριακή, αν και υπενθύμισε ότι στο παρελθόν, όπως το 2011, υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι προσδοκίες για εκρηκτική δραστηριότητα δεν επαληθεύτηκαν.