Μια νέα εσωτερική έκθεση της Hellenic Train, η οποία ήρθε στο φως μέσω της ιστοσελίδας Data Journalists, αποκαλύπτει ανησυχητικές λεπτομέρειες σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη και τους χειρισμούς της κυβέρνησης μετά το δυστύχημα. Η έκθεση αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, έδωσε εντολή για την ταχεία απομάκρυνση των συντριμμιών.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Ξιφαράς ενημέρωσε το προσωπικό της Hellenic Train ότι το κατεστραμμένο τροχαίο υλικό έπρεπε να απομακρυνθεί μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, μια απόφαση που ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά το τραγικό συμβάν, το οποίο είχε αποτέλεσμα 57 νεκρούς και 180 τραυματίες.

Η περιγραφή της επιχείρησης απομάκρυνσης των στοιχείων από τον τόπο του δυστυχήματος δείχνει ότι η διαδικασία αυτή δεν τηρούσε τα διεθνή πρωτόκολλα που απαιτούνται για τη διερεύνηση τέτοιων περιστατικών. Το στέλεχος της Hellenic Train που κατέθεσε, επισημαίνει ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας και άλλοι φορείς άρχισαν να μετακινούν τα συντρίμμια χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη καταγραφή από τους ερευνητές.

Η κυβέρνηση φαίνεται να παραβίασε τον νόμο 5014, που απαιτεί τη διερεύνηση σιδηροδρομικών ατυχημάτων από ειδικό φορέα. Αντί αυτού, οι πραγματογνώμονες της Τροχαίας ανέλαβαν την έρευνα, γεγονός που οδήγησε στην απώλεια κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι εντολές για την απομάκρυνση των συντριμμιών δόθηκαν χωρίς να έχουν εξεταστεί οι συνθήκες του δυστυχήματος, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση.

Η διαδικασία απομάκρυνσης συνεχίστηκε με την παρουσία γερανών και άλλων μηχανημάτων, ενώ οι πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα χαρακτηρίστηκαν από αναστάτωση και έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. Μάλιστα, η έκθεση αναφέρει ότι οι εντολές για την απομάκρυνση των στοιχείων δόθηκαν πριν καν αρχίσουν οι έρευνες από τους αρμόδιους.

Σημαντικό είναι επίσης ότι οι πραγματογνώμονες που ορίστηκαν από την Εισαγγελία ζήτησαν ενημέρωση από τα στελέχη της Hellenic Train, γεγονός που υποδεικνύει την έλλειψη οργάνωσης και προγραμματισμού στην αντιμετώπιση της τραγωδίας.

Η έκθεση αυτή, που έχει προκαλέσει σάλο, αναδεικνύει την ανάγκη για μια σοβαρή και διαφανή διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τέτοιες τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.