Νέες σημαντικές αποκαλύψεις σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο που σημειώθηκε στην Πύλο έρχονται στο φως, καθώς ο Συνήγορος του Πολίτη ολοκλήρωσε την έρευνά του. Στο πόρισμά του, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, καταλογίζει σοβαρές παραλείψεις στις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης από ανώτερους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Το ναυάγιο, το οποίο συνέβη σε διεθνή ύδατα δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου 2023, αφορούσε ένα αλιευτικό σκάφος που εκτιμάται ότι μετέφερε περίπου 750 μετανάστες. Από την επιχείρηση διάσωσης, οι ελληνικές αρχές κατάφεραν να διασώσουν 104 άτομα, ενώ 82 σοροί ανασύρθηκαν και εκατοντάδες άλλοι παραμένουν αγνοούμενοι.

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι παραλείψεις που εντοπίστηκαν συνιστούν ενδείξεις για θανατηφόρα έκθεση και κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία των επιβαινόντων στο αλιευτικό Adriana, κατά τη διάρκεια της διαχείρισης του περιστατικού.

Ειδικότερα, το πόρισμα αναφέρει ότι οκτώ ανώτεροι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος γνώριζαν και παρέβλεψαν τον κίνδυνο για τους επιβάτες του Adriana. Επιπλέον, η Αρχή αξιολόγησε την καταγγελλόμενη ρυμούλκηση του σκάφους από το Λιμενικό, σημειώνοντας ότι δεν παρείχαν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία, όπως δεδομένα από το κινητό τηλέφωνο του πλοιάρχου και καταγραφικό υλικό από τις κάμερες του σκάφους.

Το πόρισμα διαβιβάστηκε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την άσκηση πειθαρχικής δικαιοδοσίας και στην Εισαγγελική Αρχή του Ναυτοδικείου Πειραιά για την αξιολόγηση των ποινικών αδικημάτων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη τόνισε ότι η διαφάνεια στη διοικητική δράση και η απόδοση ευθυνών για το ναυάγιο είναι θεμελιώδη δικαιώματα, συνδεδεμένα με το κράτος δικαίου. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη διερεύνησης κάθε περιστατικού που προσβάλλει το δικαίωμα στη ζωή και την υγεία.

Το ναυάγιο του Adriana, στο οποίο επέβαιναν πρόσφυγες και μετανάστες, ανατράπηκε στις 14 Ιουνίου 2023. Παρά τις προσπάθειες διάσωσης, μόνο 104 άτομα διασώθηκαν και 82 σοροί ανασύρθηκαν.

Το σκάφος είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης και είχε προορισμό την Ιταλία, μεταφέροντας πολύ περισσότερους ανθρώπους από τη χωρητικότητά του. Στις 13 Ιουνίου, οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν για το επερχόμενο σκάφος σε κίνδυνο.

Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε αμέσως μετά τη βύθιση του σκάφους, με τους επιζώντες να μεταφέρονται στην Καλαμάτα. Εννέα Αιγύπτιοι συνελήφθησαν για κατηγορίες σχετικές με τη διακίνηση μεταναστών και την πρόκληση ναυαγίου, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι.