Μια καλά οργανωμένη εγκληματική οργάνωση που χρησιμοποίησε «αχυρανθρώπους» για να καλύψει τη φοροδιαφυγή της, ήρθε στο φως χάρη στους ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Οι δράστες παρουσίαζαν 205 άτομα, κυρίως αλλοδαπούς, ως δήθεν υπεύθυνους σε 380 επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας γνωστής αλυσίδας γρήγορου φαγητού.

Η οργάνωση αυτή κατάφερε να αποκτήσει έσοδα που ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ, εκμεταλλευόμενη τις αδυναμίες του συστήματος και την έλλειψη ελέγχων. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, μέσω εξειδικευμένων αλγορίθμων, εντόπισαν τις ανωμαλίες και προχώρησαν σε ελέγχους που αποκάλυψαν την αλήθεια πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις.

Η περίπτωση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους και καλύτερη εποπτεία στον τομέα της εστίασης και του εμπορίου, προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να διασφαλιστεί η δίκαιη φορολογική μεταχείριση όλων των επιχειρήσεων.