«Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της», δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφερόμενος στους σεισμούς που έχουν σημειωθεί σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Από την 1η Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί πάνω από 240 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο του 3 στη κλίμακα Ρίχτερ, ενώ οι σεισμοί άνω του 4 έχουν φτάσει τους 39. «Είναι ένα ασυνήθιστο πλήθος τέτοιων σεισμών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», τόνισε.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η στατιστική ανάλυση θα βελτιωθεί με την προσθήκη νέων σταθμών σε Ανάφη και Αμοργό, οι οποίοι θα αρχίσουν να στέλνουν δεδομένα σύντομα.
Συνολάκης: «Δεν αποκλείεται σύνδεση των σεισμών στις Κυκλάδες και του ηφαιστείου»
Ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης εκτίμησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δόνησης άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Σαντορίνη. Η συνεχής σεισμική δραστηριότητα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σύνδεση των δονήσεων με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Ο καθηγητής, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, τόνισε ότι η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να δώσει σαφή απάντηση, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται. Ανέφερε ότι οι σεισμοί του 2011 σημειώθηκαν εντός της Καλδέρας, ενώ τώρα παρατηρούνται στην νησίδα Άνυδρο.
Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι σε περίπτωση μικρής έκρηξης ή ενεργοποίησης του υποθαλάσσιου ρήγματος Ανύδρου, θα μπορούσε να ακολουθήσει τσουνάμι, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές.
Γενικότερα, εκτίμησε ότι, παρά τις σύγχρονες αντισεισμικές κατασκευές, το σενάριο δόνησης άνω των 6 βαθμών δεν μπορεί να αποκλειστεί.