Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της προστασίας των οπτικοακουστικών έργων, με το νέο νομοσχέδιο να εισάγεται αύριο, Τρίτη 18/2, στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφο.

Για πρώτη φορά, το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή διοικητικών προστίμων σε χρήστες που αποκτούν παράνομα πρόσβαση σε συνδρομητικές τηλεοπτικές υπηρεσίες, καθώς και σε όσους εμπορεύονται παράνομο εξοπλισμό ή λογισμικό.

Οι κυρώσεις ξεκινούν από 700 ευρώ για οικιακούς χρήστες, φτάνουν τα 1.500 ευρώ για δημόσιες προβολές και ανέρχονται σε 5.000 ευρώ για περιπτώσεις που αποσκοπούν σε οικονομικό ή εμπορικό κέρδος.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε ότι η ρύθμιση είναι απαραίτητη, καθώς το φαινόμενο της παράνομης πρόσβασης σε συνδρομητικό περιεχόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Επιπλέον, διευρύνεται η δυνατότητα δυναμικού αποκλεισμού (dynamic blocking), ώστε να διακόπτεται άμεσα η πρόσβαση σε ιστοσελίδες που αναμεταδίδουν πειρατικό υλικό.

Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει το νομοσχέδιο, ενώ η αντιπολίτευση εκφράζει επιφυλάξεις. Το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι θα το καταψηφίσει.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μιχάλης Λιβανός, χαρακτήρισε τη ρύθμιση «σύγχρονη νομοθετική παρέμβαση» που ενισχύει την πολιτιστική πολιτική της κυβέρνησης.

Αντίθετα, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Νάγια Γρηγοράκου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αποσπασματικό, ενώ η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίνα Κοντοτόλη, εξέφρασε την ανησυχία ότι στόχος είναι ο έλεγχος των πολιτιστικών φορέων μέσω διορισμών.

Αντιδράσεις προήλθαν και από την Ελληνική Λύση, με την ειδική αγορήτρια Σοφία Ασημακοπούλου να αναφέρει την «υποστελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», ενώ η υπουργός Πολιτισμού υπερασπίστηκε το έργο των αρχαιολόγων, τονίζοντας τη σημαντική διεθνή παρουσία της υπηρεσίας.

Η Σία Αναγνωστοπούλου, ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, κατηγόρησε το υπουργείο για «επιβολή της λογικής του Επιτελικού Κράτους» στον πολιτισμό, επισημαίνοντας προβλήματα στα μεγάλα μουσεία της χώρας.

Ο αγορητής της «Νίκης», Σπύρος Τσιρώνης, αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση στοχεύει στον τελικό χρήστη ή στους παρόχους πειρατικού υλικού, με τον αγορητή των Σπαρτιατών, Ιωάννη Κόντη, να τονίζει ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του.

Τέλος, η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις έχουν διαμορφωθεί σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και στόχος είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας στον πολιτιστικό τομέα.