Από τον Ιούνιο του 2024, έχει αρχίσει να παρατηρείται μικροσεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας της Σαντορίνης, σύμφωνα με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας γίνεται σε πραγματικό χρόνο από το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.
Στην έκτακτη ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, αναφέρεται ότι μέχρι την 1η Φεβρουαρίου είχαν καταγραφεί πάνω από 2.500 σεισμοί, με την παραγωγικότητα των σεισμών να είναι ασυνήθιστα υψηλή, καθώς εντοπίστηκαν σεισμοί άνω των 4 βαθμών Ρίχτερ. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας.
Η μικροσεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην Καλδέρα εντάθηκε από τα μέσα Σεπτεμβρίου, και είναι η πρώτη φορά από την περίοδο 2011-2012 που καταγράφεται σημαντική δραστηριότητα στην περιοχή. Το Εργαστήριο Σεισμολογίας έχει εγκαταστήσει μόνιμους σεισμολογικούς σταθμούς στη Σαντορίνη από το 2011.
Η περιοχή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο, βόρεια της Σαντορίνης, εμφανίζεται διαχρονικά πιο δραστήρια σεισμικά. Τα μικροσεισμικά επίκεντρα εντοπίστηκαν κυρίως στη Νέα Καμένη και στην ευρύτερη περιοχή Ημεροβιγλίου-Φηρών, ενώ παρατηρήθηκε και δραστηριότητα ανατολικά του Κολούμπο.
Από τον Ιούνιο του 2024 έως τις 25 Ιανουαρίου 2025, καταγράφηκαν περισσότερα από 1.200 σεισμοί, με τον μεγαλύτερο να σημειώνεται στις 25 Ιανουαρίου με μέγεθος 3.8 Ρίχτερ. Στις 26 Ιανουαρίου, νέα ομάδα σεισμών εμφανίστηκε ανατολικά του Κολούμπο, με έντονη έξαρση τις επόμενες ημέρες.
Από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 43 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο του 4.0, με τους μεγαλύτερους να σημειώνονται στις 3 και 4 Φεβρουαρίου με μέγεθος 5.0. Το πυκνό σεισμολογικό δίκτυο της Σαντορίνης ενισχύεται με νέες εγκαταστάσεις.
Η Διεπιστημονική Επιτροπή τονίζει τη σημασία της μελέτης της εδαφικής παραμόρφωσης και της σχέσης της με τη σεισμικότητα. Ένας μόνιμος δορυφορικός γεωδαιτικός σταθμός εγκαταστάθηκε στο Ημεροβίγλι το 2011, και από το 1994 υπάρχει μη-μόνιμο δίκτυο σταθμών GPS στη Θήρα και τα γύρω νησιά.
Η ανακοίνωση καταλήγει ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή Σαντορίνης και Αμοργού, με την αύξηση των σεισμών άνω των 4.0, μπορεί να υποδηλώνει προσεισμική ακολουθία, αν και υπάρχουν χαρακτηριστικά σμηνοσειράς.