Την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. ως τις 15 Ιουνίου «όπου αυτό είναι εφικτό» ζητά η Αθήνα με non-paper που έχει στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο επικαλείται ο ιστότοπος Politico, η ελληνική πλευρά ζητά «δίκαιη μεταχείριση» όλων των επίδοξων επισκεπτών και την αποτροπή «μεροληψίας βάσει ιθαγένειας» στα πρωτόκολλα ασφαλούς μετακίνησης. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», σημειώνεται στο ελληνικό έγγραφο, το οποία ζητά επίσης την κατάργησης των μέτρων καραντίνας «και άλλων δυσανάλογων ή αποτρεπτικών απαιτήσεων κατά την επιστροφή» των ταξιδιωτών στη χώρα τους.

Το έγγραφο προτείνει επίσης η πολιτική που έχει υιοθετήσει η Αθήνα για την απαίτηση τεστ (διαγνωστικών ή αντισωμάτων)  στις 72 ώρες πριν από το ταξίδι αναχώρησης προς την Ελλάδα– για την οποία έγραψε στο κυριακάτικο φύλλο της η «Κ» – να αποτελέσει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Η Αθήνα, τέλος, τάσσεται κατά των πιο αυστηρών περιορισμών στις πτήσεις έναντι άλλων μεταφορικών μέσων και ειδικά κατά των κενών θέσεων στα αεροπλάνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει μία «διαδικασία σε φάσεις» για την αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης στην Ε.Ε., σύμφωνα με προσχέδιο των σχετικών κατευθυντήριων γραμμών που αναμένεται να δουν αύριο το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο επικαλείται το Politico, «αν τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά την Ευρώπη συνεχίσουν την τρέχουσα θετική τους πορεία ίσως να είναι δυνατόν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και οι έλεγχοι στα σύνορα να αρθούν σταδιακά σε όλη την Ευρώπη». Ωστόσο αυτό θα συμβεί στη Φάση 2 – ενώ η Ε.Ε. βρίσκεται ακόμα στη Φάση Ο, σύμφωνα με την ανάλυση της Επιτροπής.

Στη μεταβατική περίοδο μεταξύ των Φάσεων 0 και 2, οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Politico, θα προτείνουν την πλήρη άρση των περιορισμών μόνο μεταξύ κρατών-μελών στα οποία η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο. Εναλλακτικά, η μετακίνηση μεταξύ κρατών-μελών μπορεί να επιτραπεί υπό τον όρο υγειονομικών ελέγχων των ατόμων που θέλουν να ταξιδέψουν, ενώ η άρση των περιορισμών μπορεί να επιτραπεί πρώτα «για κάποιες μορφές μεταφορών και για κάποιους τύπους τουριστικής δραστηριότητας», σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν.

Πηγή: