Το εντυπωσιακό πέρασμα ενός μετεωρίτη, ορατού στον ουρανό της Αττικής και της Κορίνθου, εξήγησε επιστημονικά ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, μέσω ανάρτησής του.

Ο κ. Κολυδάς έκανε αναφορά στη λάμψη του μετεωρίτη, την οποία κατέγραψε κάμερα στον Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών, στο Μενίδι, τα ξημερώματα της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου.

Στην πρωινή ενημέρωση για τον καιρό, συζητήθηκαν οι αναφορές πιλότων για μια μεγάλη λάμψη που παρατήρησαν πάνω από τη χώρα μας. «Αδιάψευστος μάρτυρας είναι το βίντεο που κατέγραψε η Web Camera του καλού φίλου κ. Βαγγέλη Ν. Μαρκουλή» τόνισε ο κ. Κολυδάς.

Η λάμψη έγινε ορατή από την κεντρική Ελλάδα. Ο κ. Κολυδάς εξήγησε ότι τα μετέωρα που πέφτουν στη γη τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν μεγαλύτερες ταχύτητες, γεγονός που τα καθιστά πιο δύσκολα παρατηρήσιμα. Αντίθετα, τις πρώτες βραδινές ώρες οι ταχύτητες είναι μικρότερες.

«Αυτό συμβαίνει γιατί τις πρώτες πρωινές ώρες προστίθεται η ταχύτητα περιφοράς της Γης στην ταχύτητα των μετεώρων, ενώ τις πρώτες βραδινές αφαιρείται», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι μετέωρο είναι το φωτεινό φαινόμενο που προκύπτει από την είσοδο ενός στερεού σώματος από το διάστημα στην ατμόσφαιρα της Γης.

Η βολίδα όπως η σημερινή είναι το μετέωρο του οποίου η λαμπρότητα φτάνει ή ξεπερνά αυτή των λαμπρότερων πλανητών. «Μπορούμε να πούμε ότι βολίδες είναι τα μετέωρα για τα οποία m ≤ 4,7», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Κολυδάς ανέφερε ότι ο μετεωρίτης είναι το τμήμα του μετεωροειδούς που δεν εξαερώνεται, αλλά φτάνει μέχρι την επιφάνεια της Γης.