Η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, αναφέρεται στην ανησυχία που προκαλούν τα νέα μεταλλαγμένα προϊόντα. Περισσότερες από 200 ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων 10 ελληνικών, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους ενδεχόμενους κινδύνους που προκύπτουν από την απορρύθμιση των μεταλλαγμένων, όπως προτάθηκε από την Πολωνία.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων, η αποδοχή της πρότασης από την Πολωνία θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Οι πολυεθνικές εταιρείες θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο στους σπόρους, γεγονός που θα πλήξει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 88% των αγροκτημάτων στην Ελλάδα.

Η Δανάλη δήλωσε ότι έχουν ζητήσει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απορρίψει την πρόταση της Πολωνίας, καθώς αυτή θα μπορούσε να απαλλάξει τα νέα μεταλλαγμένα από οποιαδήποτε νομική ρύθμιση. Η Greenpeace τονίζει ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε κρίσιμα ζητήματα όπως οι πατέντες και η σήμανση.

Η Δανάλη υπογραμμίζει ότι τα νέα μεταλλαγμένα προϊόντα δεν επιλύουν τα προβλήματα της πείνας ή των αγροτών, και προειδοποιεί για τους κινδύνους της γενετικής επιμόλυνσης, που μπορεί να επηρεάσει τις συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες.

Αν η πρόταση γίνει αποδεκτή, θα υπάρξει κίνδυνος για την τροφική αλυσίδα, καθώς ο έλεγχος θα συγκεντρωθεί σε λίγες εταιρείες. Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι περιέχουν τα τρόφιμα που καταναλώνουν, και οι αγρότες θα αναγκαστούν να προμηθεύονται σπόρους μόνο από συγκεκριμένες εταιρείες.

Η Δανάλη επισημαίνει ότι η σήμανση των μεταλλαγμένων είναι κρίσιμη για την ενημέρωση των καταναλωτών και των καλλιεργητών. Η αποδοχή της πρότασης θα πλήξει κυρίως τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής γεωργίας.