Λίγες ημέρες προτού δημοσιευτεί το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), ο Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός, Μάρκος Χρυσός, που συμμετείχε στα πειράματα, μιλάει για τα ευρήματα που έχουν προκύψει.

Ο κ. Χρυσός εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η πυρόσφαιρα των 108 μέτρων που δημιουργήθηκε μετά το δυστύχημα στα Τέμπη δεν οφείλεται σε έλαια σιλικόνης, αλλά σε παράνομο φορτίο που μετέφερε το τρένο. Αναφέρεται στην τεράστια ποσότητα ξυλολίου που εντοπίστηκε και στη διαχείριση του τόπου του δυστυχήματος, εκφράζοντας απαισιοδοξία για την αποκάλυψη των στοιχείων σχετικά με το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

«175 φορές περισσότερο ξυλόλιο από βιομηχανική περιοχή της Κίνας»

Ο Μάρκος Χρυσός αναφέρει ότι από τα δείγματα του Γενικού Χημείου του Κράτους, το μοναδικό ποσοτικό στοιχείο που υπάρχει προέρχεται από το χώμα στη βάση του πρανούς, όπου εντοπίστηκε ξυλόλιο σε ποσοστό 0,35 μιλιγκράμ ανά κιλό. Σύμφωνα με τις συγκρίσεις που έγιναν, η ποσότητα αυτή είναι 90 φορές μεγαλύτερη από τις τιμές σε βιομηχανικές περιοχές της Κίνας και 175 φορές μεγαλύτερη από την καλοκαιρινή διάμεσο.

Ο κ. Χρυσός υπογραμμίζει ότι η ποσότητα ξυλολίου μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερη, καθώς τα δείγματα αναφέρονται σε υγρό έδαφος και όχι σε ξηρό.

«Αποκλείεται να προκάλεσαν την πυρόσφαιρα τα έλαια σιλικόνης»

Σχολιάζοντας την πιθανότητα τα έλαια σιλικόνης να προκάλεσαν την πυρόσφαιρα, ο Μάρκος Χρυσός υποστηρίζει ότι τα πειράματα που έγιναν αποκλείουν αυτή την πιθανότητα. Αντίθετα, αναφέρεται σε μια ομάδα χημικών διαλυτών που ονομάζονται BTEX, εκτιμώντας ότι αυτά υπήρχαν στην αμαξοστοιχία.

«Θα είχαμε σταματήσει τη λειτουργία των τρένων»

Ο κ. Χρυσός επισημαίνει την εξέλιξη των ελαίων σιλικόνης και την ανάγκη για ασφαλή χρήση τους, υπογραμμίζοντας ότι αν υπήρχε κίνδυνος, θα έπρεπε να είχαν σταματήσει οι ηλεκτροκίνητες αμαξοστοιχίες.

«Δεν είναι αξιόπιστα τα στοιχεία»

Ο ίδιος αναφέρει ότι τα μοντέλα υπολογίζουν την ποσότητα της πυρόσφαιρας στους 7 τόνους, αλλά δεν είναι αξιόπιστα τα δείγματα του ΓΧΚ λόγω της τροποποίησης του χώρου του συμβάντος.

Γιατί απομακρύνθηκαν τα χώματα;

Ο Μάρκος Χρυσός εξηγεί ότι η απομάκρυνση των χώματος έγινε σωστά για λόγους ασφαλείας, αλλά τα δείγματα έπρεπε να είχαν ληφθεί πριν από αυτή τη διαδικασία.

«Εκτός του γνωστικού πεδίου των δικαστικών πραγματογνωμόνων»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιλογή των πραγματογνωμόνων δεν ήταν κατάλληλη για τη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς δεν είχαν την απαιτούμενη ειδικότητα για να διαχειριστούν τα στοιχεία του δυστυχήματος.

«Το τρένο κουβαλούσε παράνομο φορτίο»

Ο Μάρκος Χρυσός τονίζει ότι το φορτίο της αμαξοστοιχίας ήταν παράνομο, καθώς δεν δηλώθηκε κανένα επικίνδυνο χημικό. Εκφράζει αμφιβολίες για την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας κατά τη μεταφορά.

«Εκτιμώ ότι δεν θα μάθουμε ποτέ τι μετέφερε το τρένο»

Καταλήγοντας, ο κ. Χρυσός δηλώνει ότι δεν αναμένονται απαντήσεις σχετικά με το φορτίο του τρένου, καθώς η διαχείριση του χώρου του δυστυχήματος δεν διασφαλίστηκε. Εκφράζει την πεποίθηση ότι το τρένο μετέφερε κάτι χημικό και πτητικό.