lt;p>Εννέα ημέρες μετά την επιστροφή των μαθητών της Γ΄ λυκείου στα θρανία και δύο ημέρες μετά την επάνοδο των μαθητών γυμνασίου και των υπολοίπων δύο τάξεων του λυκείου, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα δημοτικά.
Η αρχική σκέψη της κυβέρνησης ήταν να ανοίξουν τα δημοτικά στις αρχές Ιουνίου εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και εφόσον η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων δώσει το «πράσινο φως».
Παρά το γεγονός ότι η εικόνα στη χώρα με την πορεία της πανδημίας είναι κάτι παραπάνω από καλή καθώς όλα τα στοιχεία είναι αισιόδοξα, φαίνεται πως ακόμη υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για το αν πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία και οι μικροί μαθητές των δημοτικών καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πρόκειται για ένα αχρείαστο ρίσκο.
Ο λόγος βέβαια έγκειται στο ότι οι λιλιπούτειοι μαθητές ίσως να μην μπορούν να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας όπως επιβάλλουν οι ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούμε. Δηλαδή τήρηση αποστάσεων, συχνό πλύσιμο των χεριών κ.λπ.
Πότε θα παρθεί η απόφαση
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας περιμένει την εισήγηση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα επιστρέψουν οι μαθητές των δημοτικών στα θρανία την 1η Ιουνίου.
Εάν δεν συμβεί αυτό, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να αρχίσει νωρίτερα το σχολικό έτος – ίσως στις αρχές Σεπτεμβρίου – προκειμένου να αναπληρώσουν οι μαθητές το χαμένο έδαφος.
Παρά το γεγονός ότι πλησιάζει η ημερομηνία για την πιθανή έναρξη των μαθημάτων στα δημοτικά – δεν αποκλείεται η απόφαση να ληφθεί έως το τέλος της εβδομάδας – οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι για το αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία για τους μικρούς μαθητές.
Μερίδα των επιστημόνων που καλείται να αποφασίσει για το αν πρέπει να επιστρέψουν οι μαθητές του δημοτικού φαίνεται να υποστηρίζει πως το ρίσκο είναι μεγάλο λόγω της ηλικίας των παιδιών ενώ πολιτικά κόμματα αλλά και εκπαιδευτικές ομοσπονδίες που αντιδρούν σε αυτό το ενδεχόμενο, προσθέτουν πως το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό για ένα τόσο μεγάλο ρίσκο.
«Δεν υπάρχει απόφαση για τα δημοτικά σχολεία»
Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε σήμερα το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης για τα δημοτικά.
«Δεν υπάρχει απόφαση. Ακόμα και η διεθνής κοινότητα είναι διχασμένη για τις μικρότερες ηλικίες. Υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία. Δεν είναι μια εξίσωση με μια λύση. Τα στοιχεία δεν μας βοηθάνε πολύ να αποφασίσουμε προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Δεν υπάρχει 100% απάντηση στο θέμα αυτό».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε μιλώντας στο MEGA πως αν η κατάσταση δεν επιδεινωθεί τότε είναι μία λογική εξέλιξη το άνοιγμα των σχολείων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή σε περίπτωση που η κατάσταση παραμείνει ως έχει και δεν επιδεινωθεί, τότε το άνοιγμα των δημοτικών θα είναι μια λογική εξέλιξη των μέτρων.
Το σχολείο, τόνισε είναι πολύ σημαντικό για τους μικρούς μαθητές, καθώς διαπαιδαγωγούνται, κοινωνικοποιούνται, ενημερώνονται και μαθαίνουν τρόπους συμπεριφοράς και πρόληψης.
Σε περίπτωση πάντως που υπάρχουν ευαίσθητες ομάδες στο σπίτι, ο κ. Γώγος σύστησε τα παιδιά να παραμείνουν εκεί.
Στο κυβερνητικό επιτελείο το οποίο είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους επιστήμονες που παρακολουθούν καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και τις επιπτώσεις που υπάρχουν στην μεταδοτικότητα του ιού μετά την άρση των μέτρων, φαίνεται πως περιμένουν να περάσει διάστημα 14 ημερών από την ημέρα που άνοιξαν και πάλι τα σχολεία για τους μαθητές της Γ΄ λυκείου οι οποίοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις πανελλαδικές.
Έτσι είναι πιθανό μέχρι το τέλος της εβδομάδας να υπάρξει η σχετική εισήγηση και μετά να ληφθεί η πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση για το αν αξίζει να ληφθεί ένα τέτοιο ρίσκο.
Αντιδράσεις και για τις κάμερες στα σχολεία
Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία πολεμική εναντίον της κυβέρνησης με φόντο και τη δυνατότητα για ζωντανή αναμετάδοση μαθημάτων στα σχολεία για όσους μαθητές δεν μπορούν να συμμετέχουν δια ζώσης στις παραδόσεις.
Η Αντιπολίτευση ανέβασε το θέμα τις τελευταίες ημέρες ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ενώ έντονη ήταν η αντίδραση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών που συμμετείχαν στο σημερινό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.
Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο θέμα της ζωντανής αναμετάδοσης των μαθημάτων ενώ στηλίτευσαν και το άνοιγμα των σχολείων σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών.
Γράψτε το σχόλιο σας
Πηγή: