Την προσοχή στις σεισμικές δραστηριότητες της Σαντορίνης εφιστά ο Τούρκος καθηγητής Γεωφυσικής, Δρ. Οβγκούν Αχμέτ Ερτσάν, προειδοποιώντας για την πιθανότητα μιας επικείμενης ηφαιστειακής έκρηξης.
Ο καθηγητής αναφέρει ότι οι σεισμικές δονήσεις που παρατηρούνται στο νησί, με μέγιστο μέγεθος 4,8 Ρίχτερ, προέρχονται από το ηφαίστειο και ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνους και στα γύρω νησιά.
«Μικροί σεισμοί και δονήσεις έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο Πέλαγος, με εστιακό βάθος που κυμαίνεται από 1 έως 5 χιλιόμετρα. Αυτό υποδεικνύει ότι οι δονήσεις είναι ηφαιστειακής προέλευσης», εξηγεί.
Ο Δρ. Ερτσάν προειδοποιεί ότι πριν από μια έκρηξη, η πίεση στο θάλαμο μάγματος μπορεί να φτάσει τα 250 bar, με θερμοκρασία που αγγίζει τους 2.200 βαθμούς Κελσίου. «Εάν υπάρξει έκρηξη, μπορεί να δημιουργηθούν ηφαιστειακές “βόμβες” και σεισμοί που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κύματα σάρωσης σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος, η Κρήτη και η Τουρκία», προσθέτει.
Ο καθηγητής αναφέρει επίσης ότι οι οικισμοί στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά θα πρέπει να προετοιμαστούν για εκκένωση και να περιοριστούν οι θαλάσσιες μεταφορές και η αλιεία.
Στην ανάλυσή του, ο Δρ. Ερτσάν εξηγεί τα τέσσερα συμπτώματα που προειδοποιούν για μια ηφαιστειακή έκρηξη, τρία από τα οποία έχουν ήδη παρατηρηθεί στη Σαντορίνη:
1. Ρηχός σεισμός και σεισμικές καταιγίδες
2. Εκροές αερίων
3. Θόρυβοι από το έδαφος
4. Διόγκωση του εδάφους
«Αν και τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόντα, δεν είναι απαραίτητο ότι θα ακολουθήσει έκρηξη. Μερικές φορές μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση από μια εβδομάδα έως και χρόνια», καταλήγει.