Η Ανάφη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των συνεχών σεισμικών δονήσεων που πλήττουν την περιοχή. Αυτή η απόφαση ακολουθεί την προηγούμενη κήρυξη της Αμοργού σε παρόμοια κατάσταση, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των επιπτώσεων από τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στο τόξο της φωτιάς ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά τον Δήμο Ανάφης της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, με σκοπό την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που προκύπτουν από τις σεισμικές δονήσεις.
Σημαντική Σεισμική Δραστηριότητα
Από την αρχή της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, στις 26 Ιανουαρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει καταγράψει πάνω από 16,500 σεισμούς, με περισσότερους από 14,400 να έχουν μεγέθη Μ≥1.0. Στις 11 Φεβρουαρίου, σημειώθηκαν πάνω από 1,100 σεισμοί, με 260 από αυτούς να έχουν μέγεθος Μ≥2.5 και 4 σεισμούς με μέγεθος Μ≥4.5, με τον μεγαλύτερο να φτάνει το 4.8.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που αναλύθηκαν, στις 12 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 108 σεισμοί, εκ των οποίων 16 είχαν μέγεθος M≥4.0 και 5 με Μ≥4.5. Ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 03:14:55 τοπική ώρα και είχε μέγεθος 5.0.
Η κατανομή των σεισμών δείχνει δύο ομάδες που πιθανόν να ανήκουν σε διαφορετικές δομές, οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί στην περιοχή.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του σεισμολογικού δικτύου, μέλη του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ εγκατέστησαν νέο σεισμολογικό σταθμό στη νήσο Ίο, με τη συνεργασία του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι ψηφιακές καταγραφές του νέου σταθμού είναι διαθέσιμες σε πραγματικό χρόνο στους φορείς του Ενιαίου Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων και θα δημοσιευθούν δημόσια μέσω του κόμβου EIDA του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Επιπλέον, νέος γεωδαιτικός σταθμός GPS/GNSS εγκαταστάθηκε στη βραχονησίδα Ανύδρου, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και άλλους φορείς.