Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή Σαντορίνης, Αμοργού, Ίου και Ανάφης συνεχίζεται με ένταση, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Ο μεγαλύτερος σεισμός που καταγράφηκε πρόσφατα ήταν το βράδυ της Τετάρτης (5/2), με μέγεθος 5,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 21:09, με επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νότια/νοτιοδυτικά της Αρκεσινής Αμοργού και εστιακό βάθος 11,2 χιλιομέτρων. Η δόνηση έγινε αισθητή σε ευρύτερη περιοχή, φτάνοντας μέχρι και την Αττική, και προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους των νησιών.
Πριν από τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ, είχε προηγηθεί δόνηση 4,7 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, η οποία εντάσσεται σε μια σειρά συνεχών σεισμικών δραστηριοτήτων που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες.
Εκτιμήσεις και Σενάρια
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή την κατάσταση. Ο Δημήτρης Παπανικολάου, καθηγητής Γεωλογίας, δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα για έναν μεγαλύτερο σεισμό, έως 6 Ρίχτερ, ο οποίος θα μπορούσε να σημάνει την κορύφωση της σεισμικής δραστηριότητας και την αρχή μιας φυσιολογικής μετασεισμικής ακολουθίας.
Ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ανέφερε ότι υπάρχουν τρία σενάρια για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας. Το πρώτο σενάριο περιλαμβάνει τη συνέχιση των δονήσεων χωρίς κάποιον κύριο σεισμό. Το δεύτερο σενάριο αφορά έναν μεγαλύτερο σεισμό, ο οποίος όμως δεν θα προκαλέσει σοβαρές ζημιές. Το τρίτο σενάριο, που έχει μικρές πιθανότητες, είναι η εμφάνιση σεισμού μέχρι 6 Ρίχτερ.
Καταγραφή Δονήσεων
Από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί πάνω από 6.400 σεισμοί στην περιοχή, με περισσότερους από 4.800 να έχουν μέγεθος 1.0 και άνω. Η σεισμική δραστηριότητα εντάθηκε, με την Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ να προειδοποιεί ότι οι προηγούμενοι σεισμοί δεν ήταν οι κύριοι.
Η κατάσταση παραμένει υπό παρακολούθηση, καθώς οι επιστήμονες εργάζονται για την ενίσχυση του δικτύου ανίχνευσης σεισμών στην περιοχή, με στόχο τη βελτίωση της ανίχνευσης μικροσεισμών.