Κορονοϊός: Εκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη μετά τα 50 κρούσματα

[ad_1]

Σε επαγρύπνηση η κυβέρνηση για τα εισερχόμενα κρούσματα – Σχεδιάζουν νέα μέτρα – Κρίσιμο το Σαββατοκύριακο, 11 – 12 Ιουλίου

Η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, θα συζητηθεί την Παρασκευή, 10 Ιουλίου, στις 12:30, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η σύσκεψη γίνεται μετά και την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και ειδικά τα “εισαγόμενα”

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού ‘Εργου Ακης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών Κίμωνας Δρακόπουλος.

Η παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα, θα γίνει από τον κ. Χαρδαλιά και στοιχεία της λειτουργίας του Συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας, από τον κ. Δρακόπουλο. Στο σχέδιο συμμετέχουν και στελέχη από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό των μικτών κλιμακίων, υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Προειδοποιήσεις Πέτσα

«Καμπάνα και όχι καμπανάκι κινδύνου» για τη χαλάρωση που καταγράφεται στο εσωτερικό της χώρας όσον αφορά στην εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού σήμανε η κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή δεν είναι από το εξωτερικό. Είναι στο εσωτερικό. Είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης. Διότι ο κορονοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Είναι απολύτως απαραίτητο, ιδίως τώρα, που έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί η κοινωνική και επαγγελματική ζωή, τώρα, που λόγω καλοκαιριού έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις μας σε διάφορες περιοχές της χώρας, τώρα, που έχουν ξεκινήσει διάφορες εκδηλώσεις στις πόλεις και στα χωριά μας, επαναλαμβάνω, είναι απολύτως απαραίτητο, να είμαστε διπλά προσεκτικοί!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα των τεστ στις εισόδους της χώρας λειτουργεί καλά, καθώς, όπως ανακοίνωσε «σε 31.169 τεστ που έγιναν σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας το διάστημα 1 έως 6 Ιούλιου 2020, εντοπίστηκαν 100 θετικά. Δηλαδή, μόλις το 0,3%». «Επομένως, υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα, αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη. Τα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται στην εισροή κρουσμάτων από τα χερσαία σύνορα, ιδίως γιατί εμφανίζεται έξαρση του κορονοϊού στις χώρες των Βαλκανίων. Και αναδιατάξαμε τα δειγματοληπτικά, στοχευμένα τεστ για τον κορονοϊό δίνοντας πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα» συμπλήρωσε.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι «μπαίνει σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων, από όλες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας», υπενθυμίζοντας ότι τα πρόστιμα είναι αυστηρά. «Είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν για να σταματήσουν οι επιπόλαιοι» είπε ο κ. Πέτσας προσθέτοντας ότι «μέχρι τη Δευτέρα θα περιμένουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων και μετά θα πάρουμε όσα μέτρα χρειαστεί».

Αρνητικά τα 80 από τα 87 τεστ κορονοϊού

Αρνητικά είναι τα 80 από τα 87 τεστ κορονοϊού που έγιναν σε Σέρβους τουρίστες στην Αιδηψό. Οι Σέρβοι τουρίστες μόλις έμαθαν τα αποτελέσματα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Οπως είπαν στον ΣΚΑΪ, δεν ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα. 

Την ίδια ώρα σε οικειοθελή υγειονομικό αποκλεισμό παραμένει και ο οδηγός ταξί που μετέφερε τον 50χρονο Σέρβο και τη σύζυγό του, οι οποίοι διαπιστώθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. «Δεν νομίζω να υπάρχει τέτοιο θέμα μεγάλης ανησυχίας, εφόσον τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και εννοώ εγώ φόραγα μάσκα, αυτοί φόραγαν μάσκα», ανέφερε στο OPEN TV ο οδηγός ταξί, Γιώργος Καραμήτρος

Ωστόσο, οι επικρίσεις για τον χειρισμό των έπειτα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν έχουν κοπάσει. Ωστόσο, το ασυμπτωματικό ζευγάρι των Σέρβων μετακινήθηκε από το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας μέχρι το νοσοκομείο της Λαμίας με ferry boat και ταξί. Το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας αποδίδει την υγειονομικά παράδοξη διακομιδή στις οδηγίες που έδωσε τηλεφωνικά ο ΕΟΔΥ για μετακίνηση με ιδιωτικό μέσο. «Επαφίομαι στο τι θα μας πει ο ΕΟΔΥ, ότι μας πουν από κει μέσα με το τηλέφωνο, το οποίο φαντάζομαι ότι καταγράφονται οι κλήσεις και μαγνητοφωνούνται ότι αυτό είναι θέσφατο. Δεν τους στείλαμε ταξί εμείς. Μείναμε με την εντύπωση ότι όπως μας είπαν ότι θα πηγαίναν με δικό τους μέσο», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο διοικητής του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας, Ξενοφών Αποστολόπουλος. 

Από την περιοχή 87 δείγματα έχουν σταλεί στο Ινστιτούτο Παστέρ για να διαπιστωθεί αν είναι θετικά στον κορονοϊό με τα 80 από αυτά να μην είναι. Την ίδια στιγμή, πάντως, οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ συνεχίζουν την ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών που νοσηλεύονται σε ήπια κατάσταση στο νοσοκομείο της Λαμίας. «Σήμερα εμφανίζει καλύτερη κλινική εικόνα ο σύζυγος και εμφανίζει κάποια ήπια συμπτώματα η γυναίκα», σημειώνει ο διοικητής του νοσοκομείου Λαμίας, Ανδρέας Κολοκυθάς. 

Το Σύστημα Ελέγχου και Αμεσης Ιχνηλάτησης που εφαρμόζεται ως τώρα στις πύλες της χώρας δείχνει ότι κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου έγιναν 31169 τεστ, 100 βρέθηκαν θετικά, δηλαδή μόλις το 0,3%. 

50 κρούσματα σε ένα 24ωρο

ύξηση παρουσίασαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 50 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.672, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες. Από αυτούς οι 919 (25.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1948 (53.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εννιά συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων 

  • είκοσι τέσσερα (24) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
  • επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • έξι (6) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • έξι (6) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης

copyright: APImages, eurokinissi

[ad_2]

Πηγή : ETHNOS