Μπορεί αρκετοί να εκτιμούν ότι οι κρίσιμες εβδομάδες είναι οι επόμενες 2-3, μέχρι το Πάσχα δηλαδή… Κάτι τέτοιο σημαίνει πρακτικά ότι στις 6 Απριλίου που λήγουν – θεωρητικά – τα έκτακτα μέτρα περιορισμού, η κυβέρνηση θα επεκτείνει την επιβολή τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η επιστημονική κοινότητα και ο ΕΟΔΥ θα μπορούν μέχρι τις 6 Απριλίου θα έχουν βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για την πρώτη φουρνιά ξενιστών που έφεραν τον φονικό ιό στην χώρα μας. Θα γνωρίζουμε δηλαδή πόσοι από αυτούς ήταν ασυμπτωματικοί, πόσοι νόσησαν βαριά ή ήπια, πόσοι από αυτούς νοσηλεύτηκαν, πόσοι μπήκαν στην ΜΕΘ και πόσοι κατέληξαν.
Τα συμπεράσματα για αυτή την πρώτη φουρνιά θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα, τούτο όμως δεν σημαίνει ότι θα έχουμε τελειώσει με αυτή την περιπέτεια.
Τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν και μετά το Πάσχα για να μπορέσει ένα κομμάτι του πληθυσμού να αποκτήσει φυσική ανοσία. Αυτοί που πιστεύουν ότι το Πάσχα θα έχουμε τελειώσει, πλανώνται πλάνη οικτρά.
ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
Συμπτώματα και μετάδοση – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Η περίοδος της Μεγάλης Εβδομάδας είναι η πιο κρίσιμη από όλες και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αναμένεται να κλείσει όλες τις εξόδους των μεγάλων περιφερειών (διόδια, λιμάνια, αεροδρόμια). Θα εφαρμοστεί δηλαδή καραντίνα ανά περιφέρεια με πρώτη την Αττική όπου εμφανίζονται τα περισσότερα κρούσματα.
Την Μεγάλη Εβδομάδα δεν θα μπορέσει κανείς να ταξιδέψει εκτός της περιοχής μονίμου κατοικίας του, παρά μόνο για εξαιρετικά σοβαρό λόγο που αφορά θάνατο συγγενούς πρώτου βαθμού.
Αν η εξάπλωση της νόσου εξελιχθεί όπως ευελπιστούν οι Έλληνες επιστήμονες του ΕΟΔΥ, αν όλα δηλαδή πάνε κατ’ ευχή με τις λιγότερες απώλειες, τότε η ημερομηνία – κλειδί για να ξεκινήσει μια σχετική χαλάρωση των μέτρων θα είναι η 10η Μαΐου.
Από σήμερα 29/03/2020 μέχρι τις 10 Μαΐου μιλάμε για επιπλέον 6 εβδομάδες σκληρής επιτήρησης και αυτοπεριορισμού, αφού για κάθε κρούσμα απαιτούνται τουλάχιστον 14 ημέρες απομόνωσης.
Μετά την 10η Μαΐου και αφού επανεξεταστούν όλα τα δεδομένα, στο αισιόδοξο σενάριο, θα ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων προκειμένου να υπάρξει η αποσυμπίεση των πολιτών, αλλά και η επαναλειτουργία βασικών επαγγελμάτων που έχουν σταματήσει να λειτουργούν.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα και όλες οι υπηρεσίες σε μια μέρα. Όλα θα γίνουν με προσοχή και σταδιακά μέχρι να βοηθήσει και ο κλιματικός παράγοντας που προφανώς θα είναι καθοριστικός για την συμπεριφορά του ιού.
Η επιστροφή στην «κανονικότητα» θα είναι ίσως το πιο δύσκολο εγχείρημα και το πιο δύσκολο στοίχημα όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τους πολίτες.
Κορονοϊός: 32 νεκροί στην Ελλάδα – 95 νέα κρούσματα – 1.061 στο σύνολο
Ακόμα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εξαιτίας του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 32 εκ των οποίων, οι 25 είναι άντρες και 7 οι γυναίκες, οι περισσότεροι με κάποιο υποκείμενο νόσημα. Η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 73 έτη.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 95, το Σάββατο (28/03/2020), ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 1.061.
Αυτή τη στιγμή, 69 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένα. Η μέση ηλικία τους είναι τα 66 έτη. Οι 12 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Παράλληλα, 5 ασθενείς εξήλθαν από τις εντατικές.
Μέχρι στιγμής, έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 14.300 εργαστηριακά δείγματα.
Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως «είναι σύνηθες να έχουμε φόβο για τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Όλοι μας αισθανόμαστε τον προσωπικό μας περιορισμό. Πρέπει να προτιμούμε την έγκυρη ενημέρωση και να διατηρήσουμε την επικοινωνία με τους σημαντικούς για εμάς ανθρώπους, που μας στηρίζουν. Να φροντίσουμε για μία ισορροπημένη διατροφή». «Οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικές. Παραμένουμε σε ένα καλό σενάριο για τη χώρα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
Πηγή: NEWSBOMB.GR